Pentagon je danas odbio ruski predlog da zajedno sprovode vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji ističući da SAD ne sarađuju vojno sa Rusijom u toj zemlji. „Mi ne sarađujemo s Rusima u vojnim operacijama u Siriji“, izjavio je portparol američkog Ministarstva odbrane Džef Dejvis i dodao da SAD i Rusija imaju različite ciljeve u Siriji.

Dejvis je rekao da su ruske vojne operacije namenjene da podrže sirijski režim predsednika Asada el Asada, dok se SAD „jedino usredsređuju na poraz Islamske države“.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije danas da je Rusija predložila Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj koaliciji koju predvodi Vašington da od 25. maja zajedno sprovode vazdušne napade na položaje džihadista u Siriji.“Predlažemo SAD da ruske vazdušne snage i avijacija koalicije koju predvode, zajedno od 25. maja zajedno planiraju i napadaju terorističke grupe, među kojima je i sirijski ogranak Al Kaide, Front el Nusra“, rekao je danas Šojgu.

Rusija od 30. septembra 2015. gađa položaje džihadista u Siriji, a međunarodna koalicija na čelu sa SAD od avgusta 2014. godine.

Ostavi poruku