Naslovna Srbija Vučiću dilema samo zdravstvo i poljoprivreda

Vučiću dilema samo zdravstvo i poljoprivreda

0

OBAVESTIO sam predsednika Tomislava Nikolića da mislim da imam parlamentarnu većinu za formiranje nove Vlade Srbije! Znam sastav budućeg kabineta i možda su mi još samo dva ministarska mesta sporna.
Ovo je saopštio novinarima premijer i lider SNS Aleksandar Vučić, u četvrtak ispred zgrade Predsedništva, neposredno posle jednočasovnih konsultacija sa šefom države.
Tim susretom na Andrićevom vencu sa nosiocem pobedničke liste na parlamentarnim izborima, Nikolić je započeo formalne konsultacije za sastavljanje Vlade.
Vučić nije želeo da otkrije sa kojim strankama će praviti budući ministarski kabinet niti ko će sve činiti vladajuću većinu u Skupštini.
Ali, prema saznanjima „Novosti“, najveću dilemu ima oko izbora budućih šefova resora zdravstva i poljoprivrede. – Predsednik Nikolić treba da razgovara sa predstavnicima svih ostalih lista i onda će on doneti odluku o dodeljivanju mandata.
Možda neko drugi dođe pa kaže da ima većinu u Narodnoj skupštini, ništa ne isključujem.
Budući mandatar je najavio da će početkom juna javnost obavestiti o strankama koje ulaze u Vladu, jer ona treba da bude formirana što pre – pre dolaska predsednika Kine u Srbiju. – Neću se pri formiranju Vlade rukovoditi time da li neko pripada prvoj, drugoj ili petoj stranci.
Ne zanimaju me oni koji driblaju za publiku već oni koji umeju da pokvare igru protivniku, da odbrane gol.
Trebaju mi timski igrači koji će imati povoljan rezultat na semaforu i koji se možda neće sviđati novinarima.
U Vladi su se neki mnogo dopadali medijima, a rezultat im nije bio najbolji, dok su oni koji su se najmanje dopadali novinarima imali najbolje rezultate. Prema našim informacijama, očekuje se, dakle, da u Nemanjinoj 11 ostanu članovi vlade koji su bili u nemilosti „sedme sile“, kao što su Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Ivan Tasovac….
Premijer je Nikoliću predočio plan i program koji planira da sprovede u naredne četiri godine: – Posebno smo razgovarali o deset ključnih tačaka.
Tu su ekonomija, bolji životni standard, puna politička stabilnost u zemlji i regionu, borba protiv korupcije i kriminala, to su stubovi politike koju sam predstavio.
Izneo sam i konkretnan plan za povećanje zapošljavanja, kao i o restrukturiranju državnih firmi i javnih preduzeća.
Vučić je rekao i da će vlast imati dovoljnu podršku poslanika za promenu Ustava, ali da je od toga važnije da bude postignut širi društveni konsenzus. – Za promenu Ustava potrebno je 167 poslanika, i možemo da imamo znatno više od tog broja.
Ali, od matematike je važnije da se formira široki politički konsenzus.
Sigurno nećemo da namećemo nekome Ustav.
To neću da radim.
O promeni Ustava razgovaraću sa svim političkim činiocima, ali će postizanje šireg konsenzusa biti teško. NIKOLIĆ: SASLUŠAĆU SVE LISTE PREDSEDNIK Tomislav Nikolić saopštio je da ga je predstavnik izborne liste „Srbija pobeđuje“ Aleksandar Vučić obavestio da ima većinu za formiranje Vlade i da mu je predstavio plan i program razvoja Srbije u naredne četiri godine. – U skladu sa Ustavom, saslušaću mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i nakon toga predložiću Skupštini kandidata za predsednika Vlade.
U skladu sa ustavnim ovlašćenjima, deliću sa Vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima i izazovima i u budućnosti ću se zalagati za nastavak reformi, mir i stabilnost u regionu i produbljivanje dobrih odnosa na međunarodnom planu. BEZ KOMPROMISA POVODOM Šešeljeve konstatacije da ne može da sarađuje sa SNS na republičkom nivou dokle god se oni zalažu za ulazak u EU, Vučić je rekao: – Srbija se ne odriče evropskog puta.
Mi stremimo tom tipu društva i to nam je cilj.
Oko tih stvari neću praviti kompromise ni sa jednom političkom opcijom.
Na novinarsko pitanje da prokomentariše procenu Saše Radulovića da će SNS da se raspadne, kroz osmeh je rekao: – Važnija mi je sudbina države od stranke.
Ali, ne brinite, SNS će biti jaka i dugovečna stranka.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version