Naslovna Srbija Hag nas tuži u UN zbog radikala!

Hag nas tuži u UN zbog radikala!

0

HAŠKI tribunal najverovatnije će tužiti Srbiju Savetu bezbednosti UN, posle odluke suda u sredu u Beogradu da nema izručenja troje funkcionera SRS, o čemu je naša država i obavestila haški sud – saznaju „Novosti“.
Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, to bi moglo da se desi već početkom juna, za kada je zakazan sastanak SB posvećen završnoj srategiji Tribunala.
U podnesku koji je naša zemlja poslala u Holandiju objašnjeno je da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.
Ovo sudsko rešenje je prvostepeno, a početkom sledeće nedelje tročlano veće će doneti i pravosnažnu odluku.
Sudija za prethodni postupak Milan Dilparić doneo je u sredu rešenje da radikalska „trojka“ ne može biti uhapšena zbog nepoštovanja Tribunala, jer je Srbija u obavezi da ovom sudu isporučuje samo optužene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti.
Zakonom o saradnji sa Tribunalom nije predviđeno da se isporučuju i oni koji ne poštuju sud.
Radeta za „Novosti“ kaže da je ovakva odluka Višeg suda bila – jedina moguća: – Otkako se pojavila vest o nalogu Tribunala za naše hapšenje, rekla sam da tamo dobrovoljno neću otići, da su te optužbe lažne i da nema nikakvog pravnog osnova da nas Srbija hapsi i izručuje.
Sve te argumente sam iznela sudiji na saslušanju u utorak i on ih je i uvažio, jer po zakonu nije mogao drugačije.
I lider radikala Vojislav Šešelj naveo je da je ovo jedina ispravna i na pravu zasnovana odluka suda. – Sud je dobro obrazložio, jer se Srbija pod „dosmanlijskim“ režimom obavezala da će izručivati optužene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, ali nije unesena obaveza i da će izručivati građane zbog nepoštovanja suda.
Tribunal je izdao nalog 19. januara prošle godine da se uhapse Jojić, Radeta i Ostojić zbog nepoštovanja suda, jer su navodno uticali na dvojicu svedoka. TRIBUNAL: HAPŠENjE JE OBAVEZA U HAŠKOM tribunalu nisu za „Novosti“ hteli da kažu kakve će poteze preduzeti posle odluke suda u Beogradu. – Pretresno veće Tribunala o odluci Višeg suda u Beogradu izjasniće se nakon što dobije pravosnažnu presudu.
Saradnja država sa Tribunalom regulisana je Statutom i pravilom 29 u kojem se kaže da će države bez nepotrebnog odgađanja udovoljiti svakom zahtevu za pomoć ili nalogu koji je izdalo pretresno veće, što između ostalog uključuje i hapšenje ili pritvaranje osoba, kao i predaju ili dovođenje optuženih pred Međunarodni sud – naveli su u Tribunalu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version