Naslovna Svijet CIA „slučajno“ obrisala dokument o mučenju

CIA „slučajno“ obrisala dokument o mučenju

0

KAD CIA nešto uništi, to nikad nije greška.
Nekadašnji američki, u međuvremenu odbegli, obaveštajac Edvard Snouden nije jedini koji je ovim rečima sumnjičavo reagovao na vest da je CIA greškom uništila jedinu kopiju izveštaja o mučenju zarobljenika osumnjičenih za terorizam.
Taj izveštaj, koji je sadržao na hiljade tajnih informacija i dokumenata, kako prenose američki mediji, izbrisali su zvaničnici generalnog inspektorata CIA prošlog leta.
A zatim su, dodaje se, takođe slučajno, uništili i disk na kome se nalazio taj primerak „izveštaja o torturi“ koju su islednici CIA primenjivali na zarobljenicima posle terorističkih napada na SAD 2001. godine.
Reč je o 6.700 stranica izveštaja s tajnim informacijama o metodama ispitivanja koje je CIA sprovodila od 2001. do 2006. godine na tajnim lokacijama u inostranstvu.
Među njima su i agresivene metode simuliranog davljenja, držanja u budnom stanju, vređanja, izgladnjivanja…
Te tehnike u SAD su smatrane ratnim zločinom u Drugom svetskom ratu, kada su ih koristili Japanci.
Iako kopija dokumenta postoji u drugim resorima u SAD, interesantno je da ju je izbrisao baš organ za unutrašnju kontrolu CIA – struktura koja treba da prati poštovanje pravnih normi u toj obaveštajnoj službi.
Taj dokument dosad nije objavljen, zbog čega su u američkim državnim strukturama i dalje u toku velike rasprave.
Dokument je predmet opsežne istrage američkog Senata o agresivnim metodama ispitivanja CIA. Špijunska agencija tvrdi da ne poseduje druge kopije, dakle CIA više, kaže, nema nijednu.
Izveštaj iz 2014. godine nikada nije bio u celini objavljen.
Senat je samo objavio sažetak nalaza Odbora za obaveštajne poslove.
Analitičari u SAD za ovaj „incident“ imaju dva objašnjenja – ili do njega nije došlo baš sasvim slučajno, ili je CIA, kako reče jedan od njih, „masovno i komično nekompetentna“. AGENCIJA VOLI DA JE OBAVEŠTENA PRE dve godine agenti CIA su bili optuženi zbog hakerskih upada u kompjutere članova senatskog odbora za obaveštajne poslove, kako bi mogli „izbliza“ da prate tok istrage i, posebno, sve podatke do kojih su istražitelji došli.
Demokratska senatorka iz Kalifornije Dajan Fajnstajn je tada, ljuta zbog hakerskog upada u njen kompjuter, uputila pismo direktoru CIA Džonu Brenanu, zahtevajući objašnjenje o incidentu.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version