Egipatski zvaničnici avijacije saopštili su danas da se srušio avion egipatske kompanije „EgyptAir“ sa 66 putnika i članova posade.
Letelica je nestala s radara u noći između srede i četvrtka iznad Sredozemnog mora, javila je agencija AP.
Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, egipatski avion se srušio na 130 milja od grčkog ostrva Karpatos, navodi AFP pozivajući se na izvore iz grčke avijacije. Neimenovani zvaničnici rekli su da se traga za olupinom aviona, jer je „potvrđena mogućnost da se avion srušio“. „EgyptAir“ saopštio je spisak 56 putnika među kojima su 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana i po jedan državljanin Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugala, Alžira, Sudana, Čada, Saudijske Arabije, Kuvajta.
U avionu je bilo i šest članova posade i tri oficira bezbednosti. Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gde se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poleteo.
Agencija AFP javila je da je francuski predsednik Fransoa Oland zakazao danas hitnu sednicu na kojoj će učestvovati ministri unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i odbrane Žan-Iv Le Drian.

Na zvaničnom Tviter nalogu kompanije „EgyptAir“ piše da je let MS804, sa 56 putnika i 10 članova posade (u avionu su bile dve bebe i jedno dete), koji je sinoć u 23:09 poleteo sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu nestao sa radara oko 2:45, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta.
Bio je na visini od oko 11.000 metara u momentu kad je nestao.
Prema prvim informacijama, reč je o avionu Airbus A320-232.
Agencija Associated Press prenela je da je Ihab Raslan, portparol Egipatske agencije civilnog vazduhoplovstva, rekao da se Airbus verovatno srušio u Sredozemno more.
Već su oformljeni spasilački timovi koji kreću u potragu za avionom.
U potragu su se uključili i specijalci egipatske vojske.
Avion je trebalo da sleti u Kairo nešto pre tri sata ujutru, po centralnoevropskom vremenu.
Mediji su objavili vest nepuna dva sata posle zakazanog vremena sletanja.
Sa aviona nije poslat poziv za pomoć, pa se pretpostavlja da se, šta god da se desilo, desilo iznenada.

U potragu su se uključili i pripadnici grčke vojske, sa dva aviona – C-130 i avionom za upozoravanje.
Na pučinu je poslata i jedna fregata, a u pripravnosti su i helikopteri na ostrvu Karpatos, u slučaju da dođe do operacije spasavanja putnika.

Za sada nema informacija da li je u avionu bilo srpskih državljana.

Podsetimo, u martu je jedan otmičar preusmerio avion Egyptaira koji je poleteo iz Aleksandrije prema Kipru.
Posle šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike.

Džihadisti iz Islamske grupe preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na severu Sinaja.
U toj nesreći su stradala 224 putnika.

Latest updates as #EgyptAir flight #MS804 from Paris to Cairo vanishes with 66 on board https://t.co/BY4hplejXx https://t.co/krXpGLGv4S— Bloomberg (@business) May 19, 2016#EgyptAir flight heading from Paris to Cairo disappears from radar https://t.co/7omlTovH6j @ianjameslee reports. https://t.co/PP7MDtVIwj— CNN Tonight (@CNNTonight) May 19, 2016- #EgyptAir says military search and rescue teams have received a signal from the missing plane’s emergency devices https://t.co/ErNw6ENn4O— ilQnass (@ilQnass) May 19, [email protected] stating #MS804 has „disappeared from radar“.
FR24 flight track: https://t.co/6tH4GQzOWU pic.twitter.com/NteMuuFj1O— Flightradar24 (@flightradar24) 19 May 2016

Ostavi poruku