RASIM Ljajić (SDPS), Nenad Popović (SNP) i Aleksandar Vulin (PS) mogli bi da budu jedini ministri u budućoj vladi iz stranaka koje su bile koalicioni partneri SNS na parlamentarnim izborima.
Prema našim informacijama, izvesno je da u novom ministarskom timu neće biti Velimir Ilić (NS), Milan Krkobabić (PUPS), Vuk Drašković (SPO), kao ni funkcioneri tih partija.
Takođe, u mozaiku koji će tek da sklapa premijer Aleksandar Vučić, nije isključeno da Ljajić i Popović dobiju i potpredsednička mesta u novom kabinetu čiji će sastav biti poznat do 10. juna.
Kako nam prenose naši izvori, definitivno u Vladi neće biti mesta ni za Čedomira Jovanovića i njegov LDP.
Vučić, kako saznajemo, njega ne planira da poziva u Nemanjinu 11, o čemu su danima spekulisali mediji.
Mnogo veće šanse da se ponovo probije do ministarskih mesta ima SPS.
Naime, vrh SNS nije definitivno odbacio mogućnost da im Ivica Dačić bude partner i u novom mandatu, a ključni će biti njegovi direktni razgovori sa Vučićem.

MANDAT DO 2020.
PREMA saznanjima „Novosti“, premijer Vučić je posle izbora preneo svojim najbližim saradnicima čvrstu nameru da sledeća vlada traje pun četvorogodišnji mandat – do 2020. godine.
U okviru pregovora za formiranje ministarskog tima, on će tu svoju odluku predočiti i potencijalnim koalicionim partnerima.
Većina naših sagovornika smatra da je još u toku faza „opipavanja pulsa“ i puštanja „medijskih balona“, ali da će u „zaustavnom vremenu“ lider socijalista ponovo pronaći mesto za svoju stranku u vladajućem taboru.
Izvesno je, prema sadašnjem „prolaznom vremenu“, da će vladajuća koalicija u parlamentu imati više od 131 poslanika, koliko je osvojila lista SNS.
Pre svega, taj konto će da pojačaju četiri poslanika SVM Ištvana Pastora, kao i dva poslanika BDZS Muamera Zukorlića, sa kojima je načelno dogovoreno parlamentarno savezništvo.
Kad se njima dodaju poslanici SPS i Jedinstvene Srbije, vladajući blok bi mogao da računa na najmanje 160 od ukupno 250 mesta u Narodnoj skupštini.
Nije isključeno da će ta većina često moći da se osloni i na glasove četiri poslanika LSV Nenada Čanka, pošto nam naši izvori prenose da su sve veće šanse da ta partija postane deo vladajućeg bloka u pokrajini, koji će predvoditi SNS i SVM.
Pri takvom razvoju događaja, teško je da se očekuje da ligaši budu „ljuta“ opozicija Vučiću na republičkom nivou.
Svakako, ovo su tek preliminarna polazišta za sklapanje kockica buduće vlasti.
Premijer Vučić bi u narednim danima trebalo da završi program Vlade, a tek onda da započne neformalne pregovore o koalicijama.

Ostavi poruku