PARIZ – Štrajk u koji su danas stupili radnici francuskih železnica izazvao je probleme u lokalnom i međugradskom železničkom saobraćaju, a trećina polazaka je otkazana, saopštili su danas zvaničnici.
Vozovi kompanija Eurostar i Talis prema Londonu i Briselu saobraćaće normalno, a neće biti izmena ni u režimu pariskog metroa, navodi se u saopštenju. Štrajk su organizovala dva najveća granska sindikata u zemlji, u znak protesta zbog promena radnog vremena i smanjenja naknada za prekovremeni rad i slobodne dane, kao i zbog najavljenih reformi propisa o radu, za koje protivnici tvrde da će ugroziti prava radnika.
Generalni sindikat predložio je da rad železnica bude obustavljen svake srede i četvrtka, dok je Unija sindikata pozvala štrajkače na opštu obustavu rada sve do 11. jula, uoči finalnog meča Evropskog prvenstva u fudbalu, javio je francuski dnevni list Mond (Le Monde).
PROTEST POLICAJACA ZBOG NAPADA NA POLICIJU I policajci u Francuskoj protestuju danas u više od 60 gradova zbog svakodnevnih napada na policiju tokom masovnih demonstracija zbog reformi propisa o radu, prenela je agencija Asošijejtid pres. Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je juče da je više od 350 policajaca povređeno u sukobima sa protivnicima reformi radnog zakonodavstva, a 60 osoba je privedeno zbog napada na policiju.
Prema navodima francuskog dnevnog lista Figaro (Le Figaro), protesti policajaca u Francuskoj veoma su retki i do sada su se uglavnom odnosili na povećanje plata.
Policija je za poslednjih 30 godina protestovala svega četiri puta, od čega dva puta tokom mandata Fransoaa Olanda. #MirrorLiveEU Train drivers in France are striking as EU rules reduce workers rights and break times https://t.co/Z4dAXMZbDG— Alan Day – UKIP PPC (@CoaghUKIP) May 17, 2016

Ostavi poruku