Naslovna Srbija Amerika guši UNMIK

Amerika guši UNMIK

0

ZA rad Unmika na Kosovu i Metohiji, prema predlogu budžeta, ove godine će biti izdvojeno oko tri i po miliona dolara manje, a Amerika i Velika Britanija zalažu se da se smanji broj pripadnika ove misije – saznaju „Novosti“.
Kako prenose naši dobro obavešteni izvori, namera je i da se ukine 20 radnih mesta, uz izvesno jačanje misije u domenu ljudskih prava, podrške zajednicama, kao i uloge na severu naše južne pokrajine.
Za rad Unmika, od 1. jula ove do 30. juna 2017. godine, prema predlogu budžeta, namenjeno je 36,5 miliona dolara, a koliko će novca biti u kasi, kao i koliki će biti broj zaposlenih, odlučiće tokom narednog meseca Peti komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Kada se prošlog leta odlučivalo o finansiranju Unmika, odobreno je da misija angažuje 388 ljudi, od čega 372 civila i 16 uniformisanih službenika (osam vojnih i osam policijskih).

EULEKS OSTAJE do 2018. godine IZVORI „Novosti“ iz vrha Euleksa ističu da će ova misija ostati na Kosovu i posle juna, odnosno da nema govora o odlasku, iako albanska javnost na Kosovu uveliko zagovara njegov kraj mandata.
Prema našim nezvaničnim saznanjima, parlament u Prištini ispoštovaće raniji dogovor EU i kosovskih vlasti o produžetku mandata misije do 2018. godine.(D.
Z.) U Kancelariji za KiM kažu nam da su UN za Srbiju najvažniji partner: – Uloga Unmika je ključna za Srbe i druge nealbanske zajednice na KiM.
Radeći u okvirima Rezolucije 1244 SB UN, Unmik obezbeđuje preduslove za statusno neutralan dijalog Beograda i Prištine i sprovođenje dogovorenog u cilju pune normalizacije odnosa, poverenja i stabilnosti u regionu, kao i preduslova za normalan život svih građana Kosmeta.
Zbog toga očekujemo da i u narednom periodu Unmik nastavi sa sprovođenjem svog mandata u punom kapacitetu.
Međutim, prema oceni predstavnika SAD u SB UN, „vreme je da se ozbiljno smanji prisustvo Unmika“, a deo sadašnjeg ljudstva ove misije, kako je rečeno, mogao bi da se iskoristi u drugim delovima sveta.
I Vašington i London su za to da se smanji budžet koji se izdvaja za rad misije, a takođe i jedni i drugi predlažu da se prorede sednice Saveta bezbednosti o Kosovu. – Nemamo nikakve indikacije o tome da će se budžet za rad misije i brojnost našeg osoblja značajno smanjiti.
Nastavljamo da radimo kao i do sada – rečeno nam je u utorak u sedištu Unmika.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version