PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“FRANCUSKA socijalna scena se usijala zbog nacrta novog Zakona o radu.
Radnici su štrajkovima krenuli na sve ili ništa, a vlast se ušančila u nameri da istraje.
Danas je u celoj zemlji započela serija obustava rada koje prete da blokiraju čitavu Francusku.
Prvi su u akciju danas krenuli vozači kamiona.
Napravili su pravi kolaps na prilazima mnogim gradovima, vozeći usporeno ili potpuno blokirajući saobraćaj.
Njima su se odmah pridružili železničari, koji su najavili štrajk svake srede i četvrtka, bez limita, sve dok vlast ne odustane od promene Zakona o radu.
U štrajk nameravaju da krenu, ili su već krenuli, i zaposleni u pariskom gradskom saobraćaju, tehničari i kontrolori letova na aerodromima, radnici u lukama i rafinerijama, poštari.
Ovih dana neće raditi ni neke banke, osiguravajuća društva, škole.
Srednjoškolci i studenti, koji su među najglasnijima, zatvorili su mnogobrojne škole i fakultete.
Kompleksnu situaciju začiniće policajci, koji će svoj štrajk održati sutra, zbog pojačane netrpeljivosti koja se u ovakvim okolnostima ispoljava prema njima u poslednje vreme.
Istovremeno, danas su održana masovna okupljanja građana na ulicama francuskih gradova.
Glavna povorka okupila se po podne u Parizu.
Među štrajkače se, po običaju, uvukao i određeni broj razbijača, koji proteste koriste da naprave lom, kao što je to bio slučaj i prilikom prethodnog okupljanja, prošle nedelje, kada je po ko zna koji put došlo do sukoba manifestanata s policijom, uz razbijene izloge, autobuska stajališta i automobile.
Tom prilikom bilo je i povređenih i uhapšenih. OLAND: NE POPUŠTAM! Sledeće okupljanje najavljeno je već za četvrtak.
Ali, to, zasada, nije previše uzbudilo Jelisejsku palatu. – Neću popustiti – bio je odlučan predsednik Francuske Fransoa Oland.
U takvoj atmosferi, nacrt Zakona u sledećoj instanci ide na razmatranje u Senat 13. juna, a zatim se ponovo vraća u Skupštinu na definitivno usvajanje.
Do tada, zemlji prete novi neredi.
Napadnuto je i nekoliko biroa vladajuće Socijalističke partije širom Francuske.
Učesnici protesta su u Tuluzu imali originalnu ideju, tako što su juče zazidali ulaz s ulice u kancelariju jednog lokalnog predstavnika ove stranke.
Vlast je usamljena u nastojanjima da progura sporni zakon.
Levo krilo levice, ali i desničari, centristi i ekolozi, svaki iz svojih razloga, smatraju da predlog novog Zakona o radu nije dobar.
Odgovarajući na kritike u sopstvenim redovima, da nacrt previše ide naruku poslodavcima nauštrb radnika, socijalisti su učinili nekoliko ustupaka, ali to nije zadovoljilo protivničku stranu.
Zato je vlast posegnula za članom 49.3 Ustava koji joj omogućava da zakon usvoji „prečicom“, bez saglasnosti parlamenta.
Pokušaj rušenja vlade u parlamentu tim povodom nije uspeo, ali je proguravanje na silu nacrta novog Zakona o radu pokazalo dodatne slabosti u vladajućoj levici.

Ostavi poruku