POŠTO će, na osnovu zakona, mandat i u novoj Narodnoj skupštini pripadati poslanicima, pojedine stranke pripremaju mehanizme zaštite od političkih „preletača“.
Radikali, koji su u prošlosti imali najteže iskustvo s cepanjem kluba, pripremili su novčane menice od oko dva miliona dinara.
Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je da su poslanički kandidati već načinili ugovor sa strankom: – Oni se obavezuju da će nam isplatiti onaj deo troškova kampanje koji je stranka uložila u njihov izbor.
I to ne samo novčane troškove, već i troškove kampanje na terenu.
Lider Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović obavezao je sve svoje poslanike, kao i odbornike na lokalu, da potpišu izjavu o poštovanju nove političke kulture: – Promovišemo novo političko ponašanje moralnih i slobodnih pojedinaca koji se svečano obavezuju svojom rečju na ultimativno poštovanje naših političkih principa.
Jedine sankcije za odstupanje od etike mogu biti javno gubljenje časti i isključenje iz pokreta.
U taboru socijalista i demokrata ne planiraju nikakve mere kojima bi „disciplinovali“ svoje poslanike i odbornike. – Bilo koja vrsta zakletve, obećanja kroz ugovor i slična stranačka ucenjivanja oko mandata su nezakoniti – kaže nam Dijana Vukomanović, predsednica Izvršnog odbora SPS, koja smatra da samo nezrele partije posežu za takvim mehanizmima.
Portparol DS Aleksandra Jerkov podseća da je ta stranka bila glavni zagovornik ukidanja blanko ostavki: – Omogućili smo da poslanici i odbornici budu vlasnici mandata, i naravno da sad nećemo primenjivati bilo kakve mere.
Sanda Rašković Ivić, liderka DSS, kaže, za „Novosti“, da ta stranka nema nikakve ugovore koji bi „sprečili“ političku trgovinu: – Uverena sam da je našim poslanicima mnogo veća čast borba za slobodnu Srbiju od „primamljivih“ ponuda koje mogu da dobiju. MORAL I INTEGRITET KONSTANTIN Samofalov iz SDS kaže da je ta stranka već pre izbora upotrebila mehanizam protiv „preletača“, a to je – stavljanje ljudi od ličnog integriteta na listu.
I Boško Obradović, lider Dveri, računa na visok moral svojih predstavnika: – Izabrali smo poslanike koji poštuju jaka moralna načela.
Svako može da promeni politički stav, pa i stranku, ali ako ima morala, ne može da ponese mandat koji je dobio na našoj listi.

Ostavi poruku