PREDSEDNIK Političkog saveta DPS i dugogodišnji ideolog ove stranke Svetozar Marović danas će oko devet časova napustiti zatvor u Spužu, saznaju „Novosti“.
On će se naći na slobodi posle pola godine provedene u pritvoru, gde je bio sve vreme trajanja istrage.
Marović, nekadašnji predsednik državne zajednice SCG, prošle nedelje završio je skoro dvomesečne pregovore o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom.
Insistiralo se na tome da u prvoj tački obaju sporazuma mora da stoji da je on bio šef organizovanog kriminalnog udruženja koje je građane Budve ojadilo za desetine i desetine miliona evra.
Marović bi, prema slovu sporazuma koji je sklopio sa zamenicima specijalnog tužioca Lidijom Vukčević i Sašom Čađenovićem, trebalo da dobije između tri i po i četiri i po godine zatvora.
Još nije poznat iznos koji bi trebalo da uplati na ime kazne.
Kako se saznaje, protiv Marovića i osoba i firmi povezanih s njim biće otvorena i finansijska istraga.
Svetozar Marović se na ovaj korak odlučio, kako se spekuliše, da bi olakšao potpisivanje sporazuma o priznanju krivice članovima svoje familije.
Pre svega sinu Milošu i rođenom bratu Draganu, koji su već izašli iz zatvora.
Takođe, trebalo bi da olakša krivicu strine Mirjane Marović, odnosno da doprinese „brisanju krivice“ protiv ćerke Milene Marović Bogdanović, uhapšene pa odmah puštene sredinom avgusta prošle godine.
Svetozar je uhapšen u Podgorici 17. decembra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u malverzacijama poznatim kao slučajevi „Jaz“, „TQ plaza“ i „Prijevor“, koje je tužilaštvo spojilo u jedan predmet.
Potom je osumnjičen i za učešće u milionskim malverzacijama u slučajevima gradnje donjeg bulevara u Budvi, puta u selu Krapina, gradnje kolektora u Bečićima, kao i za slučajeve „Properti investment“ i „Kopirajt“.
Za sve afere tužilaštvo je pripremilo i nekoliko svedoka saradnika, od kojih su gotovo svi priznali da su bili članovi organizovane kriminalne organizacije na čijem čelu je bio upravo Svetozar Marović. NELOGIČNE ODLUKE PRAVOSUĐA SKLAPANjE sporazuma s visokim funkcionerom DPS Svetozarom Marovićem može imati smisla i opravdanja jedino ukoliko je Marović pružio dokaze o svom šefu (Milu Đukanoviću), pa ga u Specijalnom tužilaštvu više ne smatraju vođom organizovane kriminalne grupe – saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora. – Prema onome što je do sada bilo dostupno javnosti, Marović je u dosadašnjoj istrazi bio prepoznat kao vođa organizovane kriminalne grupe iz Budve.
Zbog toga je u najmanju ruku čudna namera tužilaštva da bez vidljivog razloga, osim očiglednog političkog, s njime sklapa sporazum o dobrovoljnom priznanju krivice. DOGOVOR NAGODBU sa Specijalnim tužilaštvom postigao je i Marovićev sin Miloš, a zauzvrat će provesti godinu dana u zatvoru i platiti državi 380.000 evra.
Lazar Rađenović, bivši gradonačelnik Budve, pristao je da za dve godine i 30.000 evra prizna da je počinio krivično delo.
Marovićev brat Dragan izašao je pre nekoliko dana iz zatvora posle potpisanog sporazuma o priznanju krivice i prihvaćene kazne od 17 meseci zatvora.

Ostavi poruku