MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ U MANEVRIMA pod nazivom „Partnerstvo visokog nivoa 2016“, koje će do 26. maja trajati u Gruziji, učestvuje oko 650 američkih i 150 britanskih vojnika, dok domaćine predstavlja oko 500 profesionalnih vojnika i starešina.
Koristiće se američki tenkovi „abrams“, pešadijski transporteri „bredli“ i nekoliko američkih vojno-transportnih aviona.
Vežbe se održavaju na vojnom aerodromu i bazi „Vazijani“ na periferiji Tbilisija.
Amerikanci su tešku tehniku morskim putem dovezli iz Bugarske u gruzijsku luku Poti, odakle su je transportovali u nekadašnju sovjetsku bazu „Vazijani“ nedaleko od Tbilisija.
Jedan od zadataka je treniranje brzog dostavljanja američke ratne tehnike u slučaju da Gruzija bude napadnuta.
U Moskvi smatraju da na taj način Amerikanci podgrevaju revanšističke težnje rukovodstva u Tbilisiju. – Uporno NATO „osvajanje“ gruzijske teritorije je provokacija usmerena na destabilizaciju vojno-političke situacije u regionu Zakavkazja – saopštile su ruske diplomate.
U Moskvi traže objašnjenje izjave predsednika parlamenta Gruzije Davida Uspuašvilija da je deo teritorije njegove zemlje okupiran i da Gruzija računa na pomoć partnera, zemalja NATO.
Na stavove Moskve reagovao je Tbilisi izjavom da je Gruzija suverena nezavisna država i ima pravo da na svojoj teritoriji organizuje vežbe s bilo kojim partnerom. – Manevri nisu organizovani protiv ijedne zemlje, a slične vežbe su se u Gruziji održale i lane.
Gruzija jača saradnju sa partnerima u sferi vojnih priprema i obrazovanju, što je jako važno za odbrambene sposobnosti zemlje – ističu u gruzinskom ministarstvu spoljnih poslova.
Amerikanci od kraja devedesetih godina pružaju vojnu pomoć Gruziji, koja je zauzvrat slala svoje vojnike u mirovne operacije u Iraku i Avganistanu.
Od 2011.
Amerikanci svake godine šalju svoje vojnike na vežbe u „Vazijani“.
Lane je u vežbama učestvovalo i po dvadeset vojnika iz Bugarske, Rumunije, Litvanije i Letonije. TROJNE VEŽBE AZERBEJDžAN, Turska i Gruzija organizovaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, juče posle dogovora na trilateralnom sastanku ministara odbrane tih zemalja, u severnom azerbejdžanskom gradu Gabali.
Cilj vojne vežbe je da se podigne nivo borbene gotovosti armija.
Sve tri strane su se složile da je sukob u Nagorno-Karabahu neophodno rešiti mirnim putem.

Ostavi poruku