PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je među retkim svetskim liderima koji su od početka naklonjeni kontroverznom kandidatu republikanaca za predsednika SAD, milijarderu Donaldu Trampu.
Tajkunove, često do uvredljivosti direktne opaske izazvale su podele ne samo u redovima njegove stranke i među američkim biračima, već i među svetskim liderima.
Donald Tramp pokrenuo je, do sada za Ameriku neviđenu buru na međunarodnoj sceni, čak i pre zvanične nominacije za šefa Bele kuće.- To je briljantan čovek, bez ikakve sumnje pun talenta.
Nije na nama da procenjujemo njegove kvalitete, ali on je neosporni favorit u predsedničkoj trci – rekao je Putin krajem prošle godine, pred oko 1.400 ruskih i inostranih novinara.

DODAO je da tajkun želi drugi nivo odnosa, bliskije i dublje odnose sa Rusijom, što, kaže, naravno da pozdravlja.
Većina njegovih kolega u svetu ne deli to mišljenje, ili tačnije rečeno, nije delila dok nisu uvideli da je đavo odneo šalu i da bi Tramp, koji odnosi pobedu za pobedom na unutarstranačkim nadmetanjima, zaista mogao da postane kandidat konzervativaca, a onda, ko zna, možda ponovo iznenadi i pobedi favorita u trci za Belu kuću, bivšu prvu damu, demokratu Hilari Klinton.

Mnogi američki saveznici koji su smatrali Trampa klovnom sada sagledavaju realnu mogućnost da bi upravo on mogao da se useli na najprestižniju adresu u Vašingtonu.
Tako je najbliži američki transatlantski partner, britanski premijer Dejvid Kameron, koji je svojevremeno nazvao Trampove najave da će muslimanima privremeno zabraniti ulaz u SAD, „pogrešnim i glupim“, sada ublažio izjavu rečima da tajkun „zaslužuje uvažavanje“ posle tolikih pobeda.

RODMAN, BOLDVIN, ŠEŠELj LIDER radikala Vojislav Šešelj jedini je srpski političar koji se našao na listi „Boston glouba“ među poznatim ličnostima koje podržavaju Trampa.
Uz Šešelja, tu su košarkaš Denis Rodman, glumci Stiven Boldvin i Gari Bjusi, roker Ted Njudžent, kantri pevačica Loreta Lin, bokser Majk Tajson… Šešelj kaže da je Tramp jasno i glasno osudio bombardovanje Srbije i da je uveren da će svi Srbi koji žive u Americi glasati za njega.

Novi i stari gradonačelnik Londona, međutim, složni su u jednom – antitrampovskom raspoloženju.
Bivši gradonačelnik Boris Džonson je na Trampove primedbe o opasnim delovima Londona u koje ni policija ne sme da uđe, odgovorio da kriminal opada, kako u britanskoj prestonici, tako i Njujorku:- JEDINI razlog zbog kog se ne bih usudio da odem u neke delove Njujorka je realni rizik da tamo mogu da sretnem Donalda Trampa – rekao je on, dok je njegov naslednik, musliman Sadik Kan, tome dodao da će, ako ide u SAD, to učiniti pre januara, pre nego što bi Tramp, makar i teoretski, mogao da postane šef Bele kuće.

Glavni američki ekonomski rival, Kina, bila je toliko česta meta Trampovih neugodnih komentara zbog navodne manipulacije valutom i nefer trgovine, da je Peking, poslovično uzdržan u komentarisanju unutrašnje politike drugih zemalja, kao „iracionalne“ prokomentarisao tajkunove predloge na uvođenje taksa na kinesku robu.
Ali sada, kada je kineske trgovinske odnose sa SAD Tramp nazvao „silovanjem“ i tvrdio da Peking krade Amerikancima poslove, kinesko ministarstvo inostranih poslova reagovalo je uzdržano:- Treba istaći da je suština kinesko-američke trgovine i biznisa saradnja na obostranu korist, u interesu obe strane – saopšteno je u Pekingu.

U medijima se govori i da u Kini raste broj Trampovih obožavalaca, pa na kineskoj društevnoj mreži „Vejbo“ postoji grupa „Nacija superobožavalaca Donalda Trampa“.
Njima se, navodno, dopada Trampova otvorenost, nasuprot važećoj „političkoj korektnosti“.
Jedan od njih je rekao da Tramp „ima petlju da kaže ono što se drugi boje da kažu“.

Samo pre tri meseca i bivši lider Meksika Visente Foks ljutito je reagovao na Trampovu izjavu da Meksikanci treba da plate za ogromni zid na granici sa SAD koji sprečava ulazak imigranata.
Neke od useljenika je, štaviše, nazvao silovateljima:- Neću da plaćam za taj j… zid! – vikao je tada Foks.

Prošle nedelje, Foks je ponudio izvinjenje Trampu.

Lideri muslimanskih zemalja, međutim, ne slede (još) ovu praksu.
Saudijski princ Turki el-Fajsal, bivši ambasador u SAD, poručio je usred Vašingtona:- Ne mogu da verujem da zemlja kao Amerika može sebi da dozvoli predsednika koji kaže: „Ovim ljudima neće biti dozvoljen ulaz u SAD“.
Nadam se da će američki građani načiniti pravi izbor u novembru – zaključio je bivši saudijski šef obaveštajaca.

Ostavi poruku