Naslovna Srbija Vulin traži da se EU izjasni o politici Hrvatske

Vulin traži da se EU izjasni o politici Hrvatske

0

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatražio je danas od svetske javnosti i Evropske unije da se izjasne o politici Hrvatske i da potomcima jasenovačkih žrtava kažu da li će kazniti i zaustaviti vređanje žrtava.

On je u saopštenju zatražio da EU kaže da li će kazniti i zaustaviti vređanje žrtava i da li će suditi na isti način onima „koji slave streljane hrvatske naciste u Blajburgu kao što sudi onima koji slave streljane nemačke naciste u Nirnbergu“.

Vulin je naveo da je polaganjem venaca na grob streljanim ustašama u Blajburgu rukovodstvo Hrvatske „bespovratno i javno izabralo stranu, ustašku“.“U državi u kojoj ima opravdanja za državnu ceremoniju na ustaškim grobovima ne može biti mesta za sećanje na njihove žrtve.
Gde ima mesta za mrtve ustaše nema i mesta za žive Srbe“, naveo je Vulin.

U Blajburgu je danas, pred oko 15.000 ljudi, obeležena 71. godišnjica stradanja pripadnika NDH i drugih poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila, a na komemoraciji pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske učestvovali su predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je u govoru da se u Blajburg nije došlo zbog žaljenja za NDH ili radi slavljena ustaških zločina, već „isključivo da iskaže duboki pijetet prema nevinim žrtvama komunističkih zločina“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version