KRIVIČNO veće Višeg suda u Požarevcu izreklo je prvostepenu presudu kojom je Vladica Tošić (51) iz Petrovca na Mlavi osuđen na 14 godina zatvora, zbog ubistva supruge Brankice (49), počinjenog pre osam meseci.
Prema navodima optužnice, Vladica je ženu usmrtio sa više uboda nožem 18. septembra prošle godine, pored ograde Osnovne škole „Bata Bulić“, u kojoj je ona radila kao učiteljica.
Dragan Ivanović iz Kovina, koji je sa pokojnom Brankicom bio u vezi i sa kojom je planirao brak nakon njenog razvoda, zapanjen je kaznom koja je izrečena Vladici Tošiću. – Nisam bio na izricanju presude, ali sam bio neprijatno iznenađen kad sam čuo da je on osuđen na samo 14 godina – kaže ogorčeno Dragan. – On je ubistvo izveo na mučki način, tako što je Brankici prišao s leđa, a onda počeo da je ubada nožem.
Osim toga, on je taj zločin pripremao, jer joj je već pretio smrću, ali zbog toga nije bio uhapšen.
Zato ne shvatam zašto je optužen za „obično“, a ne za teško ubistvo, za koje je kazna daleko veća, do 40 godina.
Dragan kaže da i dalje odlazi na Brankičin grob, jer ne može da se pomiri sa tim da je nema. – I dalje ne mogu da poverujem da je stradala na onakav način.
Nažalost, njen slučaj nije usamljen, jer je u Srbiji mnogo ubijenih žena čije su ubice kažnjene blažim kaznama nego što zaslužuju – smatra Dragan. *Vladica posle ubistva, bežeći od policije, doživeo udes Napad se dogodio ujutru, za vreme velikog školskog odmora, naočigled nastavnika i učenika.
Vladica je u to vreme prolazio autom pored škole i kad je ugledao suprugu, koja ga je četiri meseca pre toga napustila, izašao je iz vozila i napao je. – Kuhinjskim nožem, sečiva dugog oko 30 centimetara, koji mu je služio za sečenje lubenica, optuženi je ubo Brankicu više puta u stomak i grudi.
Obdukcija je pokazala da je smrt nastupila nakon šestog uboda – navedeno je u optužnici. Čim se Brankica, u lokvi krvi, srušila na beton, Vladica je ušao u auto i pobegao s lica mesta.
Međutim, policija ga je sustigla kod Kučajne, gde je sleteo s puta, pa je s teškim povredama prebačen u petrovačku bolnicu, a onda u beogradski Urgentni centar.
Prilikom saslušanja nakon oporavka, on je priznao ubistvo, ali je izjavio da nije imao nameru da ga počini. * Dragan Ivanović, Brankičin partner ogorčen On nije optužen za teško ubistvo, za koje sleduje 30 do 40 godina zatvora.
Umesto toga, tereti se za „obično“ ubistvo, za koje je zakonom zaprećena blaža kazna – od pet do 15 godina zatvora.

NOVA VEZA BILA OKIDAČ BRANKICA je muža, sa njihovim sinom od 25 godina, napustila u maju mesecu prošle godine i na svom fejsbuk-profilu objavljivala da je u novoj emotivnoj vezi.
Njeni prijatelji su nakon ubistva rekli da je to bio glavni okidač za Vladicu, jer nije mogao da prihvati da je njihov brak okončan i pre zvaničnog razvoda. PRETNjE NISU SHVAĆENE OZBILjNO BRANKICA je muža napustila četiri meseca pre zločina – 17. maja, i otišla u podstanare.
Vladica se sa tim nije mirio, pa joj je, nekoliko dana pre zločina, poslao preteći SMS.
I pored toga, on nije priveden i pritvoren, već mu je samo oduzeto vatreno oružje – puška i tri pištolja koje je držao u kući. * Mesto zločina ispred škole u Petrovcu na Mlavi

Ostavi poruku