SOČI – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva mora da razmotri načine na koje će smanjiti pretnje po nacionalnu bezbednost posle aktiviranja antiraketnog štita NATO-a u Rumuniji. „Sada kada su elementi sistema protivraketne odbrane NATO-a razmešteni u Evropi, moramo da razmislimo kako da smanjimo pretnje koje iz toga proizilaze po rusku nacionalnu bezbednost“, rekao je Putin na sastanku s vojnim zvaničnicima.
Putin je rekao da razmeštanje protivraketnog sistema odbrane u Rumuniji, čije je delovanje zvanično počelo u četvrtak, komplikuje međunarodnu situaciju i pokreće novu trku u naoružanju, prenose ruske agencije. „Nećemo biti uvučeni u ovu trku, ali ćemo nastaviti da idemo svojim putem i radićemo vrlo pažljivo kako ne bismo prekoračili naše planove da reorganizujemo vojsku i flotu.
Međutim, prilagodićemo te planove kako bismo smanjili pretnje po nacionalnu bezbednosti Rusije“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je dodao da je Moskva više puta izražavala zabrinutost zbog postavljanja raketnog štita NATO-a i da je nudila saradnju s američkim partnerima, koja je, kako je rekao, odbijana.
Putin je rekao i da je protivraketni sistem odbrane aktiviran iako više ne postoji nuklearna pretnja iz Irana, koja je navođena kao glavni razlog postavljanja raketnog štita u Evropi. „Ovo nije odbranbeni sistem, ovo je deo strateškog nuklearnog potencijala SAD, raspoređenog na perifriji“, rekao je Putin, dodajući da pod periferijom misli istočna Evropa.
Putin je rekao da SAD stvaraju uslove za kršenje sporazuma SAD i Rusije o eliminaciji raketa srednjeg i dugog dometa, potpisanog 1987. godine.

Ostavi poruku