Skoro polovina Poljaka smatra da Rusija predstavlja pretnju za bezbednost Poljske, 43 odsto stanovništva je ubeđeno da će izbiti rat između Rusije i Poljske ili Rusije i neke druge države i poljaci traže da se obnovi vojni rok za poljske mladiće, objavljeno je u anketi za poljski list Đenik Gazeta Pravna.

Prema anketi Panela Arijadna 49,3 odsto Poljaka misli da je Rusija ; glavna pretnja za bezbednost Poljske 34 odsto ispitanika ne veruju u to.

Da će izbiti rat između Rusije i Poljske ili Rusije i neke druge zapadne države veruje 43 odsto anketiranih, dok u realnu pretnju oružanog sukoba sa Rusijom ne veruje 39 odsto ;Poljaka.

Kako se navodi u poljskom listu iako vlada mišljenje o Rusiji kao mogućem agresoru,Poljaci ne žele da izdvoje novac za jačanje svoje odbrane, kako u planovima nastavka modernizacije poljske armije predviđa „konzervativna evroskeptična poljska vlada“.

Poljaci smatraju da bi trebalo da ih brani neko drugi, SAD ili vojnici NATO, pošto je 52 odsto u anketi odbilo povećanje fondova za poljsku vojsku.

Anketa je pokazala da 58 odsto Poljaka traži da se obnovi obaveza služenja ;vojnog roka za poljske mladiće.

Poljska je prošle godine dok su na vlasti bili liberali iz Građanske platforme sadašnjeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska izdvojila za armiju 10,3 milijarde dolara, što predstavlja za 0,1 odsto više nego što NATO traži od svojih članica, 2,1 odsto BDP-a.

Prema indeksu ukupne vojne snage koji procenjuje švajcarska banka Kredi Svis Poljska armija koja broji 99.300 profesionalnih vojnika 17. je najjača armija na svetu, dok je Rusija na drugom mestu.

Ostavi poruku