PRVO osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dragoslava Kosmajca zbog sumnje da je utajio porez.
Pošto se u ovom slučaju vodi skraćeni postupak, nadležni sud neće ispitivati optužni predlog već će uskoro zakazati suđenje.
Za ovo krivično delo zaprećene su kazna od jedne do osam godina zatvora i novčana kazna.
Krivičnom prijavom Sektora poreske policije, Kosmajcu se na teret stavlja neplaćanje poreza na dohodak građana, koji je ostvario od 15. marta 2010. do 15. marta 2014. godine.
Kako se tvrdi, reč je o prihodima ostvarenim izdavanjem nepokretnosti koje su u njegovom vlasništvu, a koje je davao u zakup različitim privrednim subjektima na teritoriji Opštine Zvezdara.
Te prihode, koji su oporezivi, on navodno nije iskazao, iako je to bio u obavezi shodno odredbama poreza na dohodak građana.
Tužilaštvo nije saopštilo o kojoj cifri je reč, ali je tokom istrage spominjano da na ime poreza državi duguje 564.000 dinara.
Kosmajac se krivičnom prijavom teretio i za protivpravno zauzimanje zemljišta i falsifikovanje isprave, u vezi sa bespravno zauzetim zemljištem u vlasništvu Grada Beograda.
Međutim, ovo nije obuhvaćeno optužnicom.
Inače, protiv Kosmajca je Više javno tužilaštvo pre nekoliko meseci podiglo optužnicu zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja, ali ju je sud vratio na dopunu istrage, koja još nije okončana.
Navodno je podstrekavao rukovodioca katastra da upiše oko 7,63 ari zemlje u malom Mokrom Lugu kao njegovo vlasništvo.
U leto 2014. godine premijer Aleksandar Vučić označio je Kosmajca kao najvećeg narko-bosa u državi, a u „Beloj knjizi organizovanog kriminala“ MUP Srbije iz 2001. godine naveden je kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.
Njegovo hapšenje usledilo je četiri meseca posle ove izjave, pošto su prethodno pripadnici MUP sproveli istragu, a njeni rezultati nisu mogli da ga povežu sa drogom. JEMSTVO OD 200.000 EVRA DRAGOSLAV Kosmajac uhapšen je 9. novembra 2014. godine u ranim jutarnjim satima u svojoj kući u beogradskom naselju Zvezdara.
Posle tri meseca provedenih u pritvoru, pušten je da se brani sa slobode pošto je položio jemstvo od 200.000 evra u kešu. IMOVINA OD 10,7 MILIONA EVRA SA pokretanjem istrage tužilaštva, vođena je i finansijska istraga.
Prema nekim podacima, Kosmajčeva imovina procenjena je na oko 10,7 miliona evra.
Najveći deo nalazi se u Beogradu, a reč je o većem broju stanova, lokala i parcela.
Rešenjem Višeg suda, a na zahtev Tužilaštva, od njega i članova najuže porodice oduzeta su 23 objekta.

Ostavi poruku