Naslovna Srbija Vučić: Pozivam na mir u Republici Srpskoj, Janković nije prisluškivan

Vučić: Pozivam na mir u Republici Srpskoj, Janković nije prisluškivan

0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas na vanrednoj konferenciji na novinare sve političke činioce u Republici Srpskoj na mir pred skupove koji bi trebalo da se održe 14. maja u RS.

On je rekao da se po svaku cenu mora izbeći sukobe jer bi inače opstanak RS bio doveden u pitanje a Srbija bi se našla u neugodnoj situaciji. „Juče sam razgovarao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsednikom SDS-a Mladenom Bosićem kojima sam rekao da Srbija želi punu stabilnost i mir u RS i BiH.
Zamolio sam ih da sa punom odgovornošću sagledaju da bi bilo kakvim nemirima bio doveden u pitanje opstanak RS“, kazao je Vučić.

On je dodao da je neophodno po svaku cenu izbeći prolivanje „srpske i bilo čije krvi“ uoči predstojećih skupova u Banjaluci.

U subotu 14. maja u Banjaluci su najavljena dva protesta, jedan koji pod motom „Oslobodimo Srpsku“ organizuje opozicija i drugi, koji pod motom „Srcem za Srpsku.
Stop izdaji“ organizuje vlast Republike Srpske.

VUČIĆ: JOŠ DESETAK DANA ZA PLAN I PROGRAM NOVE VLADE, MOŽDA JEDNO MINISTARSTVO MANjEPremijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će plan i program nove Vlade Srbije biti poznati za desetak dana i da će možda imati jednog ministra manje.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da se ni sa jednim stranačkim liderom nije konsultovao o sastavu nove Vlade.“Prvo ću mojim saradnicima da kažem šta mi je ideja, a njima još nisam ništa rekao.
Samo razgovaramo o planu i programu svaki dan, radi se temeljno i ozbiljno, još desetak dana i imaćemo plan i program“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nova Vlada će „možda“ imati jednog ministra manje, a pre njenog formiranja biće detaljnije definisane nadležnosti dva ministarstva.

Upitan da li će se konsultovati s liderima LDP-a i LSV-a, Čedomirom Jovanovićem i Nenadom Čankom, o sastavu nove Vlade Srbije, Vučić je kazao da će sa svima razgovarati o tome kako vide političku scenu Srbije, ali je i pozvao novinare da ne pokušavaju da nagađaju ko će ući u novu Vladu jer sve što su nagađali „nije se pokazalo tačnim“.

VUČIĆ: IMA ZAINTERESOVANIH ZA GALENIKU, SVI HOĆE DA JE KUPE IZ STEČAJAPremijer Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da ima investitora zainteresovanih za kupovinu farmaceutske kompanije Galenika, ali da oni žele da je kupe iz stečaja.“Zainteresovani investitori bi da kupe imovinu Galenike po ceni od 30 do 40 miliona evra, a dugovi kompanije su oko 220 miliona evra.
I to je bolje nego da Galenika i dalje pravi gubitke“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je rekao da trenutno Galenika ne pravi gubitke, ali da ima obaveze iz ranijeg perioda kada je fabrika uzimala „katastrofalne kredite“.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu 25 odsto kapitala Galenike ističe 27. maja.

Vučić je rekao da se kaje što nije prihvaćena ponuda za kupovinu Telekoma Srbija i da to „sebi ne može da oprosti“.

VUČIĆ: ZAŠTITNIK GRAĐANA NIJE PRISLUŠKIVANPredsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu Aleksandar Vučić izjavio je danas da zaštitnik građana Saša Janković nije prisluškivan tokom postupka kontrole koji je sproveo zbog toga što su osobe u fantomkama rušile deo Savamale u centru Beograd.“Ako nisam u pravu čitav bezbednosni sektor biće smenjen“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodao da nije pročitao izveštaj zaštitnika građana o rušenju objekata u Savamali, jer kako je rekao, nije imao vremena.

Janković je u utorak uveče za TV N1 rekao da „postoje sumnje“ da je bio prisluškivan tokom postupka kontrole rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Vučić je rekao da zaštitnik građana ima pravo i mogućnost da utvrdi da li je bio prisluškivan ili nije.“Ako je neko u bezbednosnom sektoru prisluškivao razgovor (načelnika beogradske uprave policije) Veselina Milića i Saše Jankovića neka se kupi i ide“, rekao je Vučić.

Objekti u Hercegovačkoj ulici u Savamali srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, a po izjavama svedoka, objekte su bagerima porušili ljudi s fantomkama na glavama koje su očevice zatvarali u hangar.
Ombudsman Saša Janković saopštio je u ponedeljak, 9. maja, da se u slučaju rušenja tih objekata radi o „organizovanom kršenju prava građana“, pri čemu policija nije blagovremeno i efikasno reagovala.

VUČIĆ: NEMA JOŠ KONSULTACIJAPremijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ni sa kim još nije konsultovao oko sastava nove vlade.“Još se ni sa kim nisam konsultovao oko nove vlade“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare dodajući da sa saradnicima svakog dana razgovara o programu i planu vlade na kome se radi temeljno i ozbiljno.
VUČIĆ: ISTI BROJ MINISTARSTAVAU novoj vladi će biti jednak broj ili možda jedno manje ministarstvo kao u prethodnoj, izjavio je Vučić na vanrednoj.“Možda će biti jedno ministarstvo manje“, rekao je on i dodao da se radi na zakonima o ministarstvima i vladi i da će preciznije biti definisane nadležnosti ministarstava da bi se možda dva spojila.
VUČIĆ: LjAJIĆ ĆE BITI DEO VLADE, ŽELIM MU SVU SREĆUVučić je izjavio da će predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić biti deo nove Vlade i da je njegova lična stvar da li će se kandidovati na predstjećim izborima za predsednika države.“Rasimu (Ljajiću) želim svu sreću, on će biti deo vlade“, kazao je Vučić komentarišući najave će Ljajić biti kandidat na predsedničkim izborima narede godine.

Vučić je dodao da je predsednička kandidatura lična odluka Rasima Ljajića i da on nema potrebe da se bavi time.“Predsedničkim izborima ću se baviti mesec dana i ne duže od toga“, kazao je Vučić, istakavši da pre toga ima dosta važnog posla da se uradi.

VUČIĆ: RAZGOVORI SA 49 INVESTITORA KOJI TREBA DA U SRBIJI ZAPOSLE OKO 28.000 RADNIKAPremijer Srbije istakao je da se vode pregovori sa 49 investitora koji planiranju ulaganje u Srbiji od 1,1 milijarde evra i zapošljavanje 27.255 radnika.“Ta radna mesta bi bila otvorena u različitim i siromašnijim delovima Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da je stanje u budžetu Srbije znatno bolje nego što je bilo planirano i da je deficit za četiri meseca ove godine iznosio 13,4 milijarde dinara, umesto predviđenih 72,2 milijarde.“Budžet bi bio u suficitu od 45 milijardi dinara da nema isplate po osnovu kamata na državne pozajmice“, istakao je Vučić i naveo da će trošak budžeta po osnovu isplate kamata ove godine biti 139 milijardi dinara.

Premijer je kazao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti između 2,3 i 2,4 odsto, što je više od planiranog, a naredne godine se očekuje rast od preko tri odsto.“Očekuju nas teški razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom, pre svega o racionalizaciji u javnom sektoru, reformi obrazovanja i zdravstva, finansiranju lokalnih samouprava, rešavanju problematičnih kredita“, istakao je Vučić.

Dodao je da će u narednom periodu međunarodne agencije povećati kreditni rejting Srbije.

VUČIĆ: DO KRAJA GODINE OBNOVA 500 ŠKOLA, BOLNICA I DOMOVA ZDRAVLjAVučić je najavio da će do kraja godine biti obnovljeno 500 škola, bolnica i Domova zdravlja, a u te radove biće uloženo pet milijardi dinara.

Objekti će biti obnovljeni u svakoj opštini u Srbiji i „svaki građanin moći će da vidi rezultate rada Vlade Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u zgradi vlade.

On je rekao i da je napravljen plan i program za obnovu 96 objekata – škola, bolnica i Domova zdravlja u 72 opštine dodavši će tu biti uloženo oko 1,4 milijardi dinara.“Nešto su sredstva koja smo dobili iz inostranstva, a najvećim delom su naša sredstva“, rekao je Vućić najavivši da će obići sve objekte koji će biti obnovljeni.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version