Naslovna Srbija Opozicija da preseče ide li kod Nikolića

Opozicija da preseče ide li kod Nikolića

0

USTAVNU obavezu da sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, pre nego Skupštini predloži manadatara za sastav nove vlade, predsednik Tomislav Nikolić, po svemu sudeći, ispuniće tako što će ostaviti na volju opozicionim listama da se izjasne – žele li da dođu na konsultacije sa šefom države.
Ovo se zaključuje iz objašnjenja koje su „Novosti“ dobile iz kabineta predsednika Republike, a povodom njegovih izjava da „misli da neće morati čak ni da obavlja konsultacije, kao i da su „besmislene konsultacije ako se pojavi predstavnik većine poslanika u parlamentu“. – Predsednik je postavio pitanje opravdanosti konsultacija sa predstavnicima opozicije kada mu mandatar bude predstavio dokaze da može da formira vladu.
U tom smislu, predsednik će se obratiti predstavnicima izbornih lista, upoznati ih sa činjenicom da je formirana većina za izbor vlade, kako bi se izjasnili da li žele da prisustvuju konsultacijama na osnovu člana 112 Ustava – rečeno nam je na Andrićevom vencu.
Ovaj član, podsetimo, glasi: Predsednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. REAKCIJESANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: IZUZETNA PRILIKA POŠTO predsednik Nikolić nema običaj da razgovara sa opozicijom, ovo bi bila izuzetna prilika da mu iznesemo naše stavove o krupnim državnim pitanjima.
Odazvaćemo se pozivu jer ovo nisu samo razgovori o sastavu Vlade već i o budućnosti Srbije.
A oko mnogih tema nam je neophodan širok konsenzus.

VOJISLAV ŠEŠELj: ČEKAMO NAPISMENO NIKOLIĆ mora da obavi konsultacije sa svim strankama, to je obaveza propisana Ustavom Srbije.
Tek kada dobijemo napismeno poziv na konsultacije odlučićemo da li ćemo kao parlamentarna stranka da se odazovemo i u kom sastavu.

BOJAN PAJTIĆ: KRŠENjE USTAVA USTAV obavezuje predsednika da predloži mandatara pošto sasluša mišljenje izabranih lista.
Sve ostalo je kršenje Ustava.
To što je Nikoliću neprijatno da održi sastanak sa Šešeljem ne znači da sme da krši Ustav.
Treba da odustane od ideje da iz fizioloških razloga gazi najviši pravni akt i da izvrši formalnu obavezu konsultacija.

IVICA DAČIĆ: SPREMNI NA DIJALOG PREDSEDNIŠTVO SPS odrediće se o eventualnom pozivu predsednika države Tomislava Nikolića na zvanične konsultacije o formiranju nove vlade.
Naša stranka je uvek bila konstruktivan činilac na političkoj sceni, spremna na dijalog.
Tako će biti i sada.

SAŠA RADULOVIĆ: NEOZBILjAN POZIV TAKAV poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića ne smatram ozbiljnim, jer je već jasno rekao da će mandat ponuditi Aleksandru Vučiću bez konsultacija sa bilo kim drugim.
Sve njegove kasnije izjave samo su deo predstave koju nevešto igra kršeći pritom zakone i Ustav države.
Nikolić ne razume ulogu predsednika države.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version