TAJKUN Donald Tramp još nije osvojio, mada je teško verovati da se to neće i dogoditi, ni republikansku kandidaturu u trci za Belu kuću, a oko njega se uveliko lome koplja lidera moćnijih zemalja.
Ruski predsednik ga, kaže Tramp, zove genijem, saudijski princ ne bi da ga vidi na čelu SAD, dok su London, Meksiko, Peking i Tokio, posle prvobitno oštre retorike na Trampove provokativne opaske, suočeni sa mogućnošću da bi milijarder ipak mogao da sedne u Belu kuću, malo „prikočili“.
Otvorene varnice, međutim, nisu sevnule sve dok u fotelju gradonačelnika Londona nije, pre nekoliko dana, seo prvi musliman, Sadik Kan.
U svojevrsnom transatlantskom pingpongu, uz medije kao posrednike, Kan, sin pakistanskih imigranata, već tokom svoje predizborne kappanje je izrazio zabrinutost da zbog vere neće moći da poseti SAD ako Tramp bude izabran za predsednika.
Opaska se odnosila na Trampovu izjavu posle terorističkih napada u Parizu i Kaliforniji, da bi, kad bi postao predsednik SAD, uveo privremenu zabranu ulaska muslimanima u Ameriku.
Na pitanje magazina „Tajm“ kakvo je njegovo mišljenje o mogućem Trampovom predsedavanju SAD, imajući u vidu njegov stav o muslimanima, Kan je odgovorio: – Jasno, posetiću SAD pre januara, u slučaju da Donald Tramp pobedi.
Ali uveren sam da Trampov pristup politici neće pobediti u Americi – rekao je Kan.
Na scenu je onda stupio američki dnevnik „Njujork tajms“ s pitanjem Trampu kako bi se njegova politika primenjivala na Kana, prvog muslimana na čelu britanske prestonice.
Tramp je odgovorio da će uvek biti izuzetaka.
Dodao je da je srećan što je Kan izabran za gradonačelnika i da se nada da će raditi dobro svoj posao, jer bi to bilo „veoma dobro“.
Sadik Kan nije ostao dužan već je prebačenu lopticu sačekao i opet je vratio preko okeana, odgovarajući da nije „uopšte impresioniran“ izjavom mogućeg predsedničkog kandidata Trampa da bi upravo on mogao da bude izuzet od privremene zabrane ulaska muslimanima u SAD.
Kan smatra da bi takav stav mogao obe zemlje da učini manje bezbednim. KAN: NEUK JE! KAN je stav Donalda Trampa o islamu nazvao neukim: – Ne radi se samo o meni, nego i o mojim prijateljima, mojoj porodici i svakom ko ima poreklo slično mojem, bilo gde u svetu – kazao je gradonačelnik Londona.

Ostavi poruku