UKUPNO 48 adresa u Srbiji nalazi se među „Panamskim dokumentima“ koja su digla prašinu oko utaje poreza sinoć, u bazi podataka sa 214.000 ofšor kompanija i fondova, objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara ICIJ.
Ova, sada javna baza, omogućava onlajn pretragu dokumenata koji se odnose na ofšor firme osnovane u čak 21 državi, od Nevade do Hongkonga i Britanskih Devičanskih Ostrva i čini je tek deo podataka koje je ICIJ prikupio tokom svog rada.
Prve informacije su, kao što su „Novosti“ već objavljivale tokom aprila meseca, izazvale veliki svetski skandal oko utaje poreza.
Od početka aprila otkriće „Panamskih dokumenata“ dovelo je do otvaranja nekoliko istraga u svetu i do ostavki premijera Islanda i jednog španskog ministra. – Ovo je najveće objavljivanje dokumenata o ofšor kompanijama i ljudima koji su iza njih – navodi se u saopštenju ICIJ, čije sedište je u Vašingtonu i koji je koordinirao pretragu mase dokumenata procurelih iz panamske advokatske firme „Mosak Fonseka“.
Korisnici mogu da pretražuju podatke i vide mrežu veza ofšor kompanija, a, ukoliko postoje, i interne podatke firme „Mosak Fonseka“ o pravim vlasnicima.
Informacije o bankovnim računima, brojevima telefona i imejlovima su uklonjene.
Direktor ICIJ-a Džerard Rajl je rekao za agenciju Frans pres da je objavljivanje ovih dokumenata odgovor na zahtev za transparentnost kao i na želju da se u to uključi civilno društvo.
ICIJ je naveo da je samo deo od 11,5 miliona dokumenata iz „Panamskih papira“ upotrebljen za ovu bazu podataka na internetu. FIKTIVNIH ČAK 214.000 KOMPANIJA PANAMSKI dokumenti koji su procureli iz panamske advokatske firme „Mosak Fonseka“ sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.
ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korišćenje ofšor kompanija i fondova i da ni na koji način ne žele da impliciraju da su osobe, kompanije i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka, povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način.

Ostavi poruku