ČIM su završeni parlamentarni izbori, srpski politički lideri kao da su počeli da zauzimaju start za predsedničku trku koja je „na programu“ na proleće iduće godine.
Aktuelni šef države Tomislav Nikolić izjavio je kako pretpostavlja da će da se kandiduje ponovo i da mu je želja da bude kandidat SNS.
Istovremeno, lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručuje da će njegova stranka imati jednog kandidata, ali da je još rano da govori o tome.
Ipak, kako saznajemo u vrhu naprednjačkog tabora, još nije otvorena diskusija koga bi partija mogla da isturi u novoj bici za Andrićev venac.
Sa druge strane, izborni politički karambol koji je približio ideološki udaljene stranke opozicije, otvorio je prostor da one već razmišljaju o jednom predsedničkom kandidatu.
Lider DS Bojan Pajtić kaže za „Novosti“ da je rano za takve razgovore, ali i dodaje: – Učinićemo sve da objedinimo opozicione glasove da bismo pobedili režimskog kandidata.
Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS, napominje za „Novosti“ da predsednički izbori još nisu na političkom dnevnom redu, ali da bi svakako trebalo razmisliti i o zajedničkom kandidatu opozicije:IZBORI IZMEĐU 2.
I 30.
APRILA 2017.
PREMA Ustavu, mandat predsednika prestaje kad istekne vreme na koje je izabran, što znači – 31. maja 2017, a izbori treba da se raspišu 90 dana pre isteka mandata, odnosno – 3. marta.
Zakon o izboru predsednika predviđa da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana, pa tako, ako se raspišu 3. marta, glasanje bi najranije bilo 2. aprila a najkasnije 30. aprila.
Nedelja – 16. april verovatno se neće uzimati u obzir, jer tada pada Uskrs. – To, možda, i ne bi trebalo da bude kandidat stranaka već naroda.
I čovek oko koga bismo se okupili.
Svakako će i to biti jedna od tema unutar opozicije.
Iz Pokreta „Dosta je bilo“ prenose nam njihov stav da je potreban nestranački kandidat za predsednika, a razgovore o toj temi, kažu, mogu da vode sa bilo kim, s tim što, podsećaju, sa SNS nema dogovora ni po jednom pitanju. – Saša Radulović već ima na umu ko bi bio dobar nestranački kandidat, ali smatra da je prerano da se imena iznose u javnost – rečeno nam je u tom pokretu.
Boris Tadić je, navodno, prilikom razgovora o ujedinjenju opozicije „nabacivao“ i temu predsedničkog kandidata.
Zvanično, portparol njegovog SDS Konstantin Samofalov kaže da je rano da se ova tema stavi na dnevni red.
U LDP ističu da su spremni na saradnju sa svim građanskim, proevropskim strankama, po svim važnim pitanjima, pa i o kandidatu za predsednika države.
Izričiti su da u taj korpus ne spadaju DSS-Dveri, niti SRS.
Ivica Dačić je više puta ponovio da SPS uvek ima svog predsedničkog kandidata, osim ako se ne dogovore sa potencijalnim koalicionim partnerom da to bude zajednička ličnost.
Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je za „Novosti“ da se o predsedničkim izborima još nije razgovaralo unutar stranke i da će o kandidatu odlučiti organi Centralne otadžbinske uprave kad za to dođe vreme.

Ostavi poruku