BAR – Bar je dobio sadržaj za ekstremni sport – sportsko penjanje, na steni u mestu Zupci, udaljenom nepunih pet kilometara od centra grada.

Za sada na steni visokoj oko 50 metara, opremljen je deo poligona na kome su postavljeni boltovi za tri smera čime je upotpunjena sadržajnost sportsko-turističke ponude grada.- Zaleđe opštine Bar i obronci Rumije, Lisinja i Vrsute kao i kanjoni Vruće Reke i Rikavca sa svojim stenovitim vertikalama pružaju dobre uslove za razvoj sportskog penjanja koja ima sve više poklonika u svetu. Članovi Malog Alpinističkog Kluba (MOK) iz Podgorice i nekoliko entuzijasta iz Bara tokom zimskih meseci obišli su nekoliko lokacija na teritoriji Bara kako bi odabrali najadekvatniju stenu za opremanje pravaca na njoj.
Izbor je pao na stenu iznad sela Zupci koja svojim prirodnim karakteristikama u potpunosti odgovara zahtevima koje ovaj atraktivni sport i njegovi mnogobrojni poklonici očekuju, kazala je članica MOK-a Milena Radović.

Zahvaljujući naporu zainteresovanih momaka i devojaka iz Bara te razumevanju nekoliko barskih privrednika prikupljena su sredstava za otpočinjanje opremanja ovog poligona.- Tokom aprila opremljeno je nekoliko smerova umerenih težina na izabranom lokalitetu.
Nadamo se da je ovo samo početak i da će Turistička organizacija Bara i Opština Bar, privrednici grada, pokazati spremnost da pomognu realizaciju ove aktivnosti koja s obzirom na potencijale ima osnova da postane značajna dopuna „aktivnog“ turističkog proizvoda Bara, kazala je Radović dodajući da će poligon dobijati nove smerove u zavisnosti od finansijskih sredstava.

Do poligona za sportsko penjanje se može doći automobilom lokalnim putem prema Zupcima gde se vozilo parkira, nakon čega sledi 10 minuta hoda.- Kada se popenete na stenu, pogled na bujnu prirodu u okruženju, rečcu sa vodopadima, zbilja je fasinantan.
Sa druge strane savladati stenu je nešto što u čoveku podiže neverovatan adrenalin, objašnjava Radović.

MOGUĆI KURSEVI SPORSTKOG PENjANjA U BARUObuku za sportsko penjanje drže članovi Malog Alpinističkog Kluba iz Podgorice.
Početni kurs traje oko dve meseca.- Sada je obuku moguće vršiti i na steni u Zupcima, kažu u MAK-u.
Za realizaciju kursa potrebno je formirati grupu od 4-5 zainteresovanih osoba koje su fizički aktivne, razgibane, vitke.

Ostavi poruku