SVE liste koje su osvojile mesta u Skupštini Srbije narednih dana dobiće iz državne kase 1.858.080 dinara po osvojenom mandatu.
Najviše će pripasti pobednicima, pa će na račun naprednjaka, koji će imati 131 predstavnika u parlamentu, leći nešto više od 243,4 miliona dinara.
Ova postizborna transakcija zapravo je nastavak isplate novca koje je država izdvojila za finansiranje kampanje.
Najpre su sve liste koje su učestvovale na izborima na ravne časti podelile 116,1 milion, a osvajačima mandata preostao je veći „kolač“ – 464.520.000 dinara.
Od te sume, savezu SPS-JS za osvojenih 29 mandata pripada oko 53,9 miliona dinara, dok će radikali za 22 poslanika dobiti 40,8 miliona.
Pokretu „Dosta je bilo“ i koaliciji oko DS (osvojili po 16 mandata) pripada isti iznos – 29,7 miliona.
Iste sume, nešto više od 24 miliona, sleduju savezu SDS-LDP-LSV i koaliciji Dveri-DSS, koje će imati po 13 predstavnika u zakonodavnom domu.
Manjinske liste dobiće od 1,8 do 7,4 miliona dinara.

IZDVAJANjA ZAKONOM o budžetu za ovu godinu, u državnoj kasi je izdvojeno 871.080.000 dinara za redovan rad stranaka.
A na račune partija iz odlazećeg saziva Skupštine, oko desetog u mesecu, slivalo se ukupno 72.590.000 dinara.
Strankama koje se vraćaju u Skupštinu, kao i onima koje prvi put postaju parlamentarne, ove će biti „prelazna“ uplata pre nego što budu dopisane na stalni platni spisak države.
Jer, sve partije koje imaju mandate dobijaju svakog meseca novac za redovan rad.
Nova računica – koliko će novca ići na račun svake partije – moći će da se napravi tek kad zvanično počne da radi novi skupštinski saziv.
Sve dotad, partije iz odlazećeg sastava dobijaće svoje dosadašnje mesečno „sledovanje“. – Pojedinačne iznose za finansiranje redovnog rada koje će svaka stranka dobijati moguće je tačno definisati tek nakon konstituisanja Narodne skupštine, verifikacije mandata poslanika, izveštaja skupštine o verifikovanim mandatima i nakon dostavljanja svih koalicionih sporazuma – kažu, za „Novosti“, u Ministarstvu finansija.

Ostavi poruku