Naslovna Srbija Monstrumu 40 godina robije: Ivanin ubica nije pokazao trunku kajnja!

Monstrumu 40 godina robije: Ivanin ubica nije pokazao trunku kajnja!

0

DARKO Kostić (42) osuđen je u ponedeljak u beogradskom Višem sudu na 40 godina zatvora zbog silovanja, a potom i svirepog ubistva četrnaestogodišnje devojčice Ivane Podraščić, iz Batajnice, 2014. godine.
Obrazlažući odluku petočlanog sudskog veća, sudija Zoran Ganić je rekao da je Kostićeva krivica za dela za koja ga je teretilo tužilaštvo “nesumnjivo utvrđena”.
Tako je on za teško ubistvo osuđen na 40, a za silovanje na četiri godine zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina robije. – Presuda je doneta na osnovu činjeničnog stanja, i za sudsko veće uopšte nije bilo sporno kakvu ćemo kaznu za ovako teško delo izreći – objasnio je sudija Ganić. – Sudska odluka doneta je, pre svega, na osnovu životnih događaja, nađenih tragova i materijalnih dokaza.
Predsedavajući veća je zatim, u prepunoj sudnici beogradske Palate pravde, u kojoj su osim roditelja ubijene devojčice bili prisutni i mnogobrojni sudski pripravnici i novinari, rekao da sud nije poverovao Kostićevoj odbrani da je nevin. – Odbrana optuženog da je, prvobitno, priznao zločin jer je bio prisiljen na to od strane policije, ocenjena je kao neistina – objasnio je sudija. – Tim pre jer je, osim svih materijalnih i drugih dokaza koje smo posedovali, činjenica i da je Kostić, inače višestruki povratnik, i ranije činio slična dela, za koja je i osuđivan.
Obraćajući se direktno optuženom, sudija Ganić je kazao: – Kostiću, osuđivani ste za krađe, razbojništva, silovanja, ubistvo…
Proveli ste više godina u zatvoru, ali ništa niste naučili.
Naprotiv, postali ste još gori i počinili još teža i monstruoznija krivična dela.

OTAC DRAGO: NIŠTA MI NEĆE VRATITI ĆERKU DRAGO i Nada Podraščić, roditelji ubijene devojčice Ivane, nisu imali snage da komentarišu izrečenu presudu.
Istina, majka Nada se, pre nego što se obrela u sudnici i pre nego je ubici njenog deteta izrečena kazna, prekrstila i tiho prokomentarisala: “Valjda će bude pravde!” Njen surpug Drago pak, nakon što je Kostiću izrečeno 40 godina zatvora, nije želeo da razgovara s novinarima.
Sa suzama u očima, sebi u bradu je rekao: “Eh.
Ništa meni neće i ne može vratiti dete…” Kostić je pokušao potom nešto da kaže sudu, ali ga je sudija u tome prekinuo. – Šta ste imali, vi ste rekli…
Istina je da ste počinili teške zločine.
Najstrašnije u svemu jeste to što nijednog trenutka za ono što ste uradili niste pokazali ni trunku žaljenja i kajanja.
Devojčica je svirepo zlostavljana i ubijena.
Ona je mrtva, a vi ćete nastaviti da živite sa kaznom od 40 godina robije.
Sudija je, posle toga, objasnio i da je Kostiću, koji je uhapšen 1. oktobra 2014, pritvor produžen do daljeg, kao i da ima pravo žalbe Apelacionom sudu na izrečenu presudu.
Ivana Podraščić, učenica osnovne škole iz Batajnice, nestala je krajem jula 2014. godine.
Po tadašnjoj priči njenih roditelja, ona je otišla sa drugaricom i društvom u provod.
Međutim, sumnje su se rodile kada se Ivana ni posle višenedeljne i uzaludne roditeljske i policijske potrage nije javljala na telefon, niti se vratila kući.
Nažalost, njeno beživotno telo policija je, po prijavi Beograđanke Kristine Kovačević (23), koju je Kostić takođe više puta silovao, pronašla u oktobru iste godine, u dvorištu napuštene kuće na Petlovom brdu.
Istraga je utvrdila da je devojčica Ivana najpre silovana a zatim ubijena tupim predmetom, odnosno motikom.
Na njenom telu pronađeni su Kostićev DNK i drugi materijalni tragovi koji su bili dokaz da je upravo on počinio surovi zločin.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version