Kolekcija slika koju su italijanske vlasti oduzele mafijaškom bosu iz Ređo di Kalabrije, izložena je u Palati kulture u tom gradu, prenela je agencija Frans pres. „Nije lako organizovati takvu izložbu, ali ona je simbol pobede države nad organizovanim kriminalom“, rekao je pomoćnik gradonačelnika za kulturu Edoardo Lamberti Kastronuovo.
Na izložbi pod nazivom „Od tame do svetlosti“, koja je otvorena u subotu uz blagoslov gradskog nadbiskupa i u prisustvu lokalnih zvaničnika, prikazano je oko stotinu slika, među kojima su dela Salvadora Dalija, Đorđa de Kirika, Antonija Ligabuea, Fausta Pirandela, Luča Fontane i drugih modernih umetnika.
Kolekcija je do 2010. godine pripadala Đoakinu Kampolu, 77-godišnjem kalabrijskom mafijaškom bosu poznatom kao „kralj videopokera“, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja i iznude i u kućnom pritvoru čeka pravosnažnost presude.
Kampolo je posedovao kuće u Parizu i Rimu i skoro ceo Ređo di Kalabrija, a njegovo bogatstvo procenjeno je na 320 miliona evra, rekao je Kastronuovo.
Prema rečima lokalnih sudskih zvaničnika, Kampolo je predvodio kalabrijski klan Ndrangeta, a slike u vrednosti od dva miliona evra kupio je u cilju pranja novca.
Iako se ispostavilo da su 22 slike iz Kampolove kolekcije lažne, Kastronuovo smatra da je njihova etička vrednost važnija od materijalne. „Slike su pripadale ljudima koji su ovom društvu uzeli sve, a sada su vlasništvo građana i postaće deo zajedničkog kulturnog nasleđa“, naveo je on.

Grazie infinite, dott.
Eduardo Lamberti Castronuovo.
Ci ha regalato un’altra preziosissima perla da aggiungere… https://t.co/IdueSKiV69— manuela iatì (@manuelaiati) May 7, 2016

Ostavi poruku