ATINA – SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“SVIH 153 poslanika vladajuće koalicije u Grčkoj koju čine Siriza i Nezavisni Grci, u noći između nedelje i ponedeljka glasalo je za novi reformski zakon o socijalno-penzionom osiguranju i porezima.
Suština novih mera je u tome što se povećavaju doprinosi za socijalno i zdravstveno osiguranje, čime se dodatno smanjuju penzije i povećaju porezi na robu i usluge.
Lavina nezadovoljstva mesecima se obrušavala na vladu, ali ni Ciprasova ni bilo koja druga vlada nije mogla ništa drugo da uradi nego da usvoji nepopularne mere.
Dok su desetine hiljada ljudi protestovale ispred parlamenta, a najratoborniji se zabarikadirali u Eksarhiji „ratujući“ kamenicama i zapaljivim koktelima s policijom, paleći kontejnere smeća i pokoji automobil, u samoj skupštini opozicija je osula paljbu na premijera Ciprasa.
Traženi su i novi izbori, a vlada je optužena za „kašnjenje, nesposobnost i nepouzdanost“ koje će Grčku gurnuti dublje u blato.
Odgovarajući na optužbe, Cipras je primetio da nije čuo ništa o programu i rešenjima. – Grčka će ponovo stati na svoje noge, i za to ne postoji cena – zaključio je Cipras.
Potom se glasalo i – novi paket zakona je odobren. „Giljotina za najsiromašnije“, kako novi set nazivaju sindikati, treba da „iscedi“ novih 5,4 milijarde evra, koliko nedostaje u budžetu kako bi Grčka ispunila zacrtane uslove u zamenu za nastavak kreditiranja.
PDV je sa 23 otišao na 24 odsto, a time će poskupeti skoro sve, od robe široke potrošnje, javnog prevoza, hotelijerstva, ugostiteljstva, pa do lekova, mesa, ribe, alkoholnih i bezalkoholnih pića, cigareta…, što će sve osetiti i srpski turisti kada se na leto upute u Grčku.
A tu je i onaj deo nameta koji će osetiti samo Grci, kao što je porast poreza na nove i polovne automobile, stanarine, nekretnine, igre na sreću, mobilnu telefoniju, TV pretplatu…
U ovom trenutku zemlja duguje više od 340 milijardi evra, ili 180 odsto BDP-a. NEVOLjA ZA NAJUGROŽENIJE SVE će od 1. juna, kada počinje obračun po novim porezima, biti skuplje, ali će zato penzije, najniže plate i socijalna pomoć dodatno biti smanjeni zbog rasta doprinosa.
Zagarantovana nacionalna penzija je 384 evra za 20 godina rada, a povećava se ili smanjuje u odnosu na broj radnih godina.

Ostavi poruku