Razmere požara koji je već uništio kanadski grad Fort Makmari udvostručene su jutros i vatra se približava naftnim postrojenjima nedaleko od grada, u kojima je proizvodnja obustavljena, javile su agencije. Požar je u ponoć zahvatio oko 2.000 kvadratnih kilometara i kreće se ka severoistoku grada, saopštio je križni štav kanadske provincije Alberta.
Temperatura je juče dostigla 30 stepeni Celzijusa i vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na čas, što otežava suzbijanje požara.
Za danas je prognozirana temperatura od 15 stepeni, ali uz jači vetar i mestimične pljuskove. U vatrogasnoj službi Alberte kažu međutim da „za gašnje požara pljuskovi nisu dovoljni, već su potrebne obilne padavine“.
Više od 88.000 ljudi do sada je evakuisano iz grada, mahom radnika iz naftnih postrojenja. Požar je izazvao jednu od najvećih evakuacija u Severnoj Americi u novijoj istoriji.
Fort Makmari je jedan od najvažnijih privrednih centara u kanadskoj provinciji Alberta koji se razvio zahvaljujući bogatstvu uljnog peska iz kojeg se dobija nafta.
Nalazišta uljnog peska u Alberti su treća po veličini na svetu, posle Saudijske Arabije i Venecuele. Vlasti Alberte saopštile su da će danas požar zahvatiti 200.000 hektara, da nije pod kontrolom i da će nastaviti da se širi.

Ostavi poruku