Naslovna Svijet U Egiptu uhapšen mladić zbog ismevanja vlade na Fejsbuku

U Egiptu uhapšen mladić zbog ismevanja vlade na Fejsbuku

0

Jedan mladić u Egiptu uhapšen je zbog postavljanja video-snimka u kojem ismeva egipatsku vladu na društvenoj mreži Fejsbuk, saopštilo je danas egipatsko tužilaštvo.
Devetnaestogodišnji Ezedin Haled uhapšen je juče u svom domu u Kairu i osuđen na četiri dana zatvora zbog pozivanja na učešće u demonstracijama i postavljanja snimka koji vređa državne institucije, rekao je agenciji Frans pres njegov advokat Mahmud Otman.
Haled je pripadnik Fejsbuk grupe čiji članovi sebe nazivaju „Deca ulice“ i dele satirične video-snimke kojima ismevaju odluke vlade i optužuju je za hapšenje egipatske omladine.
U poslednjem objavljenom snimku, grupa mladih, među kojima i uhapšeni Haled, ismeva vladu zbog devalvacije nacionalne valute i predaje dva ostrva u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji.
Egipatska policija nedavno je sprečila masovne antivladine demonstracije masovnim preventivnim hapšenjem aktivista za ljudska prava, liberalne omladine, novinara, blogera i advokata.
Međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč, optužuju egipatskog predsednika Abdela Fataha el-Sisija da na brutalan i represivan način guši građanske slobode u zemlji.
Otkako je Sisi 2013. godine kao komandant vojske zbacio sa vlasti prvog egipatskog demokratski izabranog predsednika Mohameda Morsija, njegov režim je odgovoran za smrt više stotina demonstranata na protestima podrške Morsiju i hapšenje brojnih članova opozicije.
Policija i vojska su iste godine ubile više od 1.400 demonstranata koji su tražili povratak Morsija na vlast, a nekoliko stotina ljudi, među kojima i sam Morsi, osuđeno je na smrt u političkim procesima.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version