Treba da budemo zahvalni Crvenoj armiji zbog toga što možemo 4. maj da obeležavamo kao Dan proglašenja deklaracije o nezavisnosti Letonije, a 18. novembar kao Dan nezavisnosti Letonije, izjavio je gradonačelnik Rige Nil Ušakov.„Bez uništenja nacizma, bez pobede u Drugom svetskom ratu, danas ne bismo imali nezavisnu državu, ne bismo imali mogućnost da obeležavamo 4. maj i 18. novembar.
Zbog toga ćemo poštovati vaš podvig“, rekao je Ušakov tokom susreta s veteranima 130.
Letonskog streljačkog korpusa, koji se borio na strani Crvene armije. Ušakov je s veteranima položio cveće na Bratsko groblje i učestvovao u zvaničnoj ceremoniji u čast uništenja fašizma i sećanja na žrtve Drugog svetskog rata. U Litvaniji se 8. maj obeležava kao dan kada je potpisan Akt o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačkih oružanih snaga 1945. godine. „Litvanska armija u nedelju učestvuje u manifestacijama posvećenim 71. godišnjici završetka Drugog svetskog rata.
Vojnici počasne straže litvanske armije položiće cveće i vence na memorijalni spomenik u Ponarima, odaće poštu poginulima na Antakaljniskom groblju Vilnusa i vojnom groblju parka Vingis“, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Litvanije. U Ponarskim šumama nacisti su od sredine 1941. godine do kraja avgusta 1944. godine ubili oko 70.000 Jevreja, kao i više od 29.000 pripadnika drugih nacionalnosti, među kojima su bili Rusi, Letonci, Poljaci, Romi. Na mestima na kojima su izvršena masovna ubistva nalazi se memorijalni kompleks pod otvorenim nebom, čiji su prvi spomenici podignuti 1948.
Pre tri godine on je potpuno obnovljen i preuređen. U Vilnusu na Antakaljniskom groblju sahranjeni su vojnici trećeg Beloruskog fronta, koji su poginuli u borbama za oslobođenje litvanske prestonice.
Memorijalni kompleks sovjetskim vojnicima na Antakaljniskom groblju Vilnusa podignut je 1951. U ponedeljak će u Vilnusu i drugim litvanskim gradovima biti održani programi posvećeni Danu pobede, kao i marš „Besmrtnog puka“. (Izvor: sputniknews.com)Ušakovs: „Pateicoties Padomju armijai Latvijā varam svinēt 4.maiju un 18.novembri“ https://t.co/tYXzZ2X0Md pic.twitter.com/uj84bLFlqA— Kasjauns.lv (@KasJauns) May 8, 2016

Ostavi poruku