Specijalni izaslanik UN u Iraku Jan Kubiš izjavio je da je više od 50 masovnih grobnica nađeno u delovima Iraka koji su bili pod kontrolom Islamske države.
Masovne grobnice, otkrivene prethodnih meseci kada su te oblasti oslobođene od Islamske države, predstavljaju „dokaz gnusnih zločina“ koje je počinila ta teroristička organizacija, rekao je Kubiš Savetu bezbednosti UN.
Jedna od najnovije otkrivenih grobnica nađena je u aprilu u gradu Ramadiju, a u njoj bi mogli da budu nađeni ostaci do 40 tela, prensi Bi-Bi-Si. Iračka vojska je u decembru 2015. godine povratila kontrolu nad delovima Ramadija koje su islamisti zauzeli u maju.
Potpunu kontrolu nad gradom iračke snage preuzele su u februaru.
Ljudski ostaci nađeni su i u masovnim grobnicama blizu Sindžara i u Tikritu na severu zemlje i blizu Anbara na zapadu.
Među žrtvama su pripadnici lokalnih plemena, irački vojnici, žene i pripadnici manjinske zajednice Jazidi.
Masovne grobnice su ranije otkrivne i u delovima Sirije koji su bili pod kontrolom Islamske države.
Kubiš je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme korake protiv pripadnika Islamske države, istakavši da se ta grupa ne može poraziti samo vojnim sredstvima, nego da se moraju naći uzroci nasilnog ekstremizma. „Najoštrije osuđujem ubistva, otmice, silovanja i mučenje Iračana koja čini Islamska država, a koji možda čine zločine protiv čovečnosti, ratne zločine, čak i genocid“, kazao je Kubiš.
Prema njegovoj oceni, uprkos stalnom napretku u borbi protiv Islamske države, ta grupa je i dalje „opasan i odlučan neprijatelj koji stalno prilagođava svoje taktike i obrasce napada“.

Kubiš je dodao da je humanitarna krizu Iraku i dalje jedna od najvećih na svetu, pošto je međunarodna pomoć potrebna za više od 10 miliona ljudi, odnosno trećinu stanovništva te zemlje.
Do sada je iračkom narodu isporučena samo četvrtina od 861 miliona dolara potrebnih za ovu godinu.

Ostavi poruku