Naslovna Svijet U Češkoj najmanja nezaposlenost u EU i najviše zaposlenih u istoriji

U Češkoj najmanja nezaposlenost u EU i najviše zaposlenih u istoriji

0

PRAG – U Češkoj prvi put od osamostaljenja 1993. godine posao i prihode ima pet milona ljudi u zemlji sa više od 10 miliona stanovnika, a nezaposlenost je po metodama Evrostata upravo u Češkoj najmanja u celoj Evropskoj uniji, objavio je danas Češki zavod za statistiku.
U martu je stopa nezaposlenosti među radno produktivnim stanovništvom spala na 4,1 odsto, među muškarcima čak na 3,5 odsto, a zaposleno je bilo 5,004 miliona ljudi, što je već četvrti mesec zaredom rekordna zaposlenost.
Još krajem prošle godine zaposlenost u Češkoj vratila se na nivo pre izbijanja svetske ekonomske krize 2008. godine.
Stopa zaposlenosti u kategoriji od 15 do 64 godine starosti dostigla je za ceo prvi kvartal 71 odsto, a većinu – 82 odsto čine zaposleni dok su ostalo preduzetnici. Češka privreda ima sve veći problem da nađe radnike da proizvede i isporuči naručenu robu, a Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je pojačanja u konzulate u Ukrajini kako bi pojednostavilo i ubrzalo proces odobravanja viza Ukrajincima na koje najviše da popune prazninu desetina hiljada radnih mesta računaju češka preduzeća.
Iako se problem sa radnicima za slobodna radna mesta pooštrava iz meseca u mesec, češka preduzeća i vlada ne računaju da bi mogla da ih popune eventualno izbeglicama ili imigrantima sa Bliskog istoka i Afrike, već deficitne radnike traže u Ukrajini, Vijetnamu i Mongoliji.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version