Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je privremeni prekid vatre u sirijskoj provinciji Alep produženo za još tri dana počev od petka u ponoć.
Primirje između sirijskih i snaga opozicije u Alepu stupilo je na snagu u noći između četvrtka i petka na inicijativu SAD i Rusije pošto je prekršen globalni prekid vatre na snazi od 27. februara.
Rusko ministarstvo navelo je da je prekid vatre u provinciji Latakiji i u gradu Alepu u istoimenoj provinciji produženo za 72 sata počev od petka uveče u ponoć po lokalnom vremenu.
Tu vest je kasno sinoć potvrdio i Stejt department koji je naveo da je znatno smanjeno nasilje u Alepu i da SAD ulažu dodatne napore o što dužem trajanju privremenog prekida vatre u toj sirijskoj provinciji koja je postala glavno poprište građanskog rata u toj zemlji.

NAJMANjE 13 IRANSKIH VOJNIH SAVETNIKA POGINULO U SUKOBIMA U SIRIJI Najmanje 13 iranskih vojnih savetnika poginulo je i više od 20 je povređeno poslednjih nekoliko dana u sukobima u provinciji Alep na severu Sirije, preneli su danas iranski mediji.“Ti savetnici su bili pripadnici Revolucionarne garde, elitne vojske Irana“, izjavio je portparol vojske Ali Rezaji, javile su agencije Isna i Fars i dodale da su Iranci poginuli u napadima u mestu Han Tuman, oko desetak kilometara od glavnog grada provincije Alep.
Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je u petak da je više od 70 osoba poginulo u poslednja 24 sata u žestokim sukobima sirijskih snaga i pripadnika sirijskog ogranka Al Kaide oko grada Alep u istoimenoj provinciji na severu Sirije.
Borci Fronta el Nusre i njegovi saveznici zauzeli su mesto Han Tuman i okolna sela nedaleko od grada Alepa.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je privremeni prekid vatre u sirijskoj provinciji Alep produžen za još tri dana, počev od petka u ponoć.
Primirje će se odnositi i na provinciju Latakiju, saopštilo je Ministarstvo.
Prekid vatre se ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i Fronta el Nusra. IRAN POTVRDIO NASTAVAK PODRŠKE SIRIJSKOM PREDSEDNIKU Predsednik Sirije Bašar el Asad sastao se danas s visokim iranskim zvaničnikom Alijem Akbarom Valejatijem, koji je obećao nastavak podrške Teherana sirijskoj vladi u petogodišnjem građanskom ratu.
Valejati, savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, rekao je da će Iran uvek biti uz Siriju zato što „zna da terorizam ne pogađa Siriju, nego ceo narod regiona“, prenela je sirijska agencija SANA.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je privremeni prekid vatre u sirijskoj provinciji Alep produžen za još tri dana, počev od petka u ponoć.
Primirje će se odnositi i na provinciju Latakiju, saopštilo je Ministarstvo.
Režim sirijskog predsednika Asada je tokom rata dobijao podrušku Moskve i Teherana.

Ostavi poruku