PREDSEDNIK Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas u Rimu na debati o stanju EU da njoj nedostaje koherentna evropska vizija i da „porodicu evropskih naroda“ razjedaju sebični nacionalni interesi. – Imamo previše Evropljana na određeno vreme – rekao je Junker. – Ima puno stalnih Evropljana kada se uzima, ali kada je davanje u pitanju, mnogi postaju Evropljani na određeno vreme.
Nekada, svi uključeni u projekat su bili tu sve vreme, sada ima mnogo onih koji su tu samo pola radnog vremena.
To je problem.
Nekadašnji osećaj zajedničke politike EU se potpuno izgubio.
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u Rimu je rekao da evropski prioriteti moraju biti zaštita spoljnih granica i aktuelna migrantska kriza. – Uzaludno je insistirati na zajedničkom idealu evropske nacije – rekao je predsednik Evropskog saveta. – Potreban nam je politički zdrav razum.
Ideja jedne evropske porodice, jedne vizije bila je iluzija.

LIDERI I FONDOVI EVROPA se već mesecima suočava s migrantskom krizom, ali ne nalazi zajednička rešenja, a sve su glasnije poruke uglavnom novijih članica da neće poštovati sve što se dogovori u Briselu. – Postoje lideri koji daju intervjue kada dođu u Brisel i kažu da „moraju da tamo brane interese svoje zemlje“.
To su često lideri onih zemalja koji su dobili mnogo iz fondova EU – rekao je predsednik EP Martin Šulc.
Evroskeptične partije, neprijateljski nastrojene prema EU, prošle su bolje nego ikad na poslednjim izborima za poslanike Evropski parlament.
Oni sada čine četvrtinu od 751 evropskih poslanika.
Centralna tema evroskeptika je strah da bi EU mogla da evoluira u „superdržavu“ koja bi ograničila nacionalne suverenitete država članica i navode da je integracija evrozone dokaz toga.
U međuvremenu, proevropski političari insistiraju da međunarodna ekonomska kriza, migracijski talas i bezbednosne pretnje ukazuju na potrebu za zajedničkim evropskim delovanjem.
EK se bori za postizanje dogovora među državama članicama o ravnomernim kvotama za prijem migranata širom EU, kako bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju. Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka protive se uvođenju obaveznih kvota EU za raspodelu migranata, navodeći da će biti teško integrisati neevropljane, posebno muslimane, u njihova društva.

Ostavi poruku