ATINA – Javne službe u Grčkoj obustavile su danas rad, pošto su zaposleni započeli trodnevni generalni štrajk zbog novih mera štednje koje najavljuje vlada.
Sindikati su proglasili 48-časovni štrajk koji počinje danas, kao dodatak štrajku koji je prethodno najavljen za nedelju.
Obustavljene su javne i mnoge privatne službe, uključujući javni prevoz, odnošenje smeća, rad opštinskih kancelarija i medijskih emitera.
Brodski prevoz do grčkih ostrva neće raditi do utorka ujutru.
Lekari, zubari i novinari pridružili su se štrajku, dok se advokati mesecima uzdržvaju od pojavljivanja na sudovima. Štrajk će biti održan istovremeno sa glasanjem u nedelju uveče o reformi penzionog sistema koju predlaže vlada, kao uslov za nastavak pomoći međunarodnih kreditora.
Grčki parlament u nedelju treba da raspravlja o predlozima zakona o penzijama i porezu na prihod, a sindikati i javnost se protive tim promenama, smatrajući ih nepravednim.
Reforma penzija uz smanjenje broja fondova i visine penzija jedan je od glavnih uslova za nastavak kreditorske pomoći Grčkoj.
Vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će po dogovoru s kreditorima iz avgusta 2015. godine o njihovoj pomoći Grčkoj sa 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične kredite.

Ostavi poruku