ATINA SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“ NOVI generalni štrajk koji je danas otpočeo, zvanično najavljen kao 48-časovni, praktično će blokirati celu Grčku čitava tri dana jer se proširuje i na nedelju, kada se u parlamentu očekuje izglasavanje spornog zakonskog seta o penzijama i porezu na prihod, protiv koga su javnost i sindikati.
Ove mere su zapravo i povod najnovije obustave rada javnih službi u Grčkoj.
Organizatori štrajka su dva najveća grčka sindikata GSEE i ADEDI.
Njihov poziv je masovno prihvaćen jer su najavljene reforme socijalnog, zdravstvenog osiguranja, penzija i poreskog sistema pravi mač nad glavom svim Grcima, koji su i do sada bili višestruko opterećeni brojnim „haračima“.

NE RADI – NIŠTA! NE radi javni prevoz, smeće se ne odnosi, miruju opštinske službe, medijski emiteri ne emituju program, lekari, zubari…
Nema suđenja jer advokati već odranije ne dolaze u sudove.
Najgora situacija je sa ostrvima jer je najavljeno da trajekti i brodovi do njih neće saobraćati puna četiri dana, sve do utorka ujutru.
Vladajuća koalicija ima krhku većinu od 153 poslanika u parlamentu od 300 članova, pa se veruje da će zakon biti izglasan.
Ne očekuje se da bi neko od poslanika mogao da zakaže, jer je ulog ogroman.
Ako sve protekne po ustaljenoj rutini – mnogo buke na ulicama, a tesna većina glasa ono što mora, već u ponedeljak Evrogrupa bi donela pozitivnu odluku i odobrila novu ratu kredita od preko šest milijardi evra za isplatu duga MMF-u, obveznice ECB od preko 2 milijarde, kao i za državne dugove prema domaćim preduzećima. – Ako se usvoje ove mere, to će biti poslednji ekser koji će vlada zakucati u sanduk zaposlenih i penzionera koji od početka ekonomske krize trpe pravi teror i predstavljaju najveću žrtvu grešaka koje su počinili političari – kaže se u saopštenju sindikata GSEE.

Ostavi poruku