Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska neće menjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamenu za ukidanje šengenskih viza za građane Turske.“Mi ćemo ići svojim, vi idite svojim putem“, rekao je Erdogan, dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je sa EU postigao sporazum o liberalizaciji viznog režima, najavio da odlazi sa funkcije.

U govoru u Istanbulu, Erdogan je rekao i da treba što pre organizovati referendum o ustavnim reformama koje daju šira ovlašćenja šefu države, javile su svetske agencije.“Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsedničkim ovlašćenjima.
U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju“, rekao je Erdogan i dodao da će novi Ustav učiniti Tursku „jačom i stabilnijom“Erdogan, koji je na čelu Turske od 2002. godine, najpre kao predsednik vlade a potom 2014. godine kao šef države, u nekoliko navrata je pominjao potrebu za ustavnim reformama u zemlji i prelaska s parlamentarnog na predsednički sistem.

Davutoglu, čiji su se politički stavovi udaljili od Erdoganovih, juče je najavio da podnosi ostavku na mesto premijera.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu.
Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

Ostavi poruku