Simfonijski orkestar muzičkog teatra Marinski iz Sankt Peterbuga održao je danas koncert u amfiteatru antičkog grada Palmire, koji je u martu ponovo pod kontrolom sirijskih vlasti, nakon što su džihadisti uništili deo te kulturne baštine.

Na koncertu pod nazivom „Molitva za Palmiru“, pod upravom ruskogi dirigenta Valerija Gergijeva, izvedena su dela Johana Sebastijana Baha i Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pred oko 400 slušalaca, među kojima su bili ruski vojnici, novinari, ski građani i verski zvaničnici.

Koncert je prenosila ruska televizija.“Koncert u Palimiri predstavlja solidarnost ljudi iz sveta kulture prema borbi protiv terorizma“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrijn Peskov.
Drugi koncert u organizaciji sirijskih vlasti zakazan je za sutra uveče.

Sirijska vojska je posle žestokih borbi i uz pomoć saveznika i ruske avijacije preuzela krajem marta kontrolu nad Palmirom nakon skoro godinu dana otkako su taj istorijski grad, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, okupirale snage ekstremističke Islamske države.

Palmira ili „Nevesta pustinje“ poznata je po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala.
Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Palmyra pic.twitter.com/uenyf3etEO— Alex Thorn (@Black_Bomb) May 5, 2016

Ostavi poruku