Pariz, od stalnog dopisnika MEŠANjE nemačke kancelarke Angele Merkel u unutrašnje stvari Francuske, kritikom stranke Nacionalni front, naljutila je brojne pristalice ove političke formacije u usponu, posle čega se oštro oglasila i partijski lider Marin Lepen.
Gostujući u francuskom liceju u Berlinu, Merkelova je ove nedelje poručila da će doprineti, koliko može iz inostranstva, da druge političke opcije u Francuskoj budu jače od Nacionalnog fronta i da se ovoj stranci treba suprotstaviti na isti način kao i partijama u Nemačkoj koje imaju negativnu retoriku prema Evropi.
Istog časa reagovala je Marin Lepen, koja je istup nemačke kancelarke ocenila kao veoma ozbiljno mešanje u unutrašnje stvari njene zemlje, ocenjujući to uvredljivim i ponižavajućim za Francusku.
Lepenova je iskoristila priliku da to okarakteriše kao potvrdu potčinjenosti Francuske Nemačkoj.
Marin Lepen je, inače, Merkelovu već ranije nazvala „caricom“, a francuske vlasti odavno optužuje da su pristale na tutorstvo iz Berlina.
Ovom prilikom je istakla da takve izjave može sebi da dozvoli nemačka kancelarka koja francuskog predsednika Olanda smatra svojim „vicekancelarom“.
Sličnu formulaciju, u kojoj je iznela optužbe da se Nemci, uz blagoslov francuskih vlasti, prema Francuskoj ponašaju kao prema „nemačkoj provinciji“, ona je već koristila u više navrata.
Lepenova je takođe zažalila što iz Pariza neće stići bilo kakav zvanični protest zbog izraženog mešanja Berlina u demokratsko opredeljenje francuskog naroda.

Ostavi poruku