PRAG – Vlasti su formirale specijalnu policijsku jedinicu sastavljenu od 181 policajca, koja će se baviti migrantskom krizom i izbeglicama koje nelegalno uđu na teritoriju Češke.
Jedinica za borbu protiv nelegalne migracije biće delimično formirana od policajaca koji se već sada bave problemom migranata, 181 antiimigranski specijalac biće raspoređen u Pragu, Brnu, Ostravi i Pardubicama.
Glavni zadatak novoformirane jedinice biće da reaguje na novi razvoj migracijskog talasa, štiti bezbednost, javni red i mir, ali i državne granice ako se ukaže potreba, javio je o formiranju nove jedinice današnji list Pravo.
Pripadnici jedinice pomagaće i u češkim centrima za izbeglice i biće spremni da ih Češka u svakom momentu pošalje u inostrane misije, bilateralno, kako Češka već šalje policajce u neke zemlje na balkanskoj trasi, recimo Makedoniju ili u okviru operacija evropske agencije Fronteks.
Antiimigrantski specijalci pomagaće i postojećim jedinicama za borbu protiv organizovanog kriminala, pre svega u sprečavanju trgovine ljudima i krijumčarenja izbeglica i borbi protiv terorizma. Češko Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je da formira specijalnu jedinicu jer, kako se navodi, Evropa ne čini mnogo da osetnije reši problem nelegalnih migracije. „Usvojene mere i to pre svega osnivanje centara za registraciju u Italiji i Grčkoj sporo se uvode, zaštita eksponiranih delova spoljne granice Evropske unije i dalje je esktremno nedovoljna, a vraćanje ekonomskih migranata i dalje je daleko od naših predstava“, stoji u analizi koju je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec pripremio za sednicu vlade.
Bez obzira na kritike, kao i najavu češkog premijera Bohuslava Sobotke da će Češka nastojati da blokira i novi predlog Evropske komisije o preraspodeli izbeglica, Češka i dalje ostaje zemlja koju izbeglice i imigranti zaobilaze u širokom luku, a ministar odbrane Martin Stropnjicki osporava potrebu da na ulicama čeških gradova, u patrolama pojačanim nakon terorističkih napad u Briselu, budu i vojnici. „Vreme je da to procenimo na sednici vlade.
Ne želim bez potrebe da šaljem vojnike na ulice“, kazao je Stropnjicki češkoj televiziji ČT24.
U Pragu i drugim velikim gradovima u Češkoj na ulicama umesto dvočlanih policijskih patrola sada red obezbeđuju tročlane, nekada dva policajca i vojnik sa automatom, nekada dva vojnika i policajac.

Ostavi poruku