AMERIČKI ministar odbrane Eš Karter je u Štutgartu, tokom predsedavanja ceremoniji imenovanja novog šefa Evropske komande NATO, izjavio da će NATO braniti svoje saveznike od „ruske agresije“.
Karter je naveo da je Moskva odabrala da se udalji od integracija sa Zapadom, ali je dodao da je Amerika voljna da „ostavi otvorena vrata ako se ponašanje Rusije promeni i ukoliko se Moskva odrekne zveckanja oružjem“! – Na Kremlju je da odluči.
Mi ne tražimo hladni, a kamoli vrući rat sa Rusijom.
Ne želimo da od Rusije napravimo svog neprijatelja – naveo je američki ministar odbrane. – Ali nemojte da se zavaravate: mi ćemo braniti svoje saveznike, međunarodni poredak zasnovan na propisima i pozitivnu budućnost koju nam on obezbeđuje.
Karter se osvrnuo i na učestale incidente između ruskih vojnih aviona i američkih vojnih letelica i brodova. – To je neprofesionalno i opasno, zbog toga što naše snage i snage naših partnera imaju neotuđivo pravo da se brane.
I zato ove akcije stvaraju opasnu situaciju – izjavio je Karter.
U sličnom tonu nešto ranije je govorio i načelnik štaba Vojne mornarice SAD, admiral Džon Ričardson.
Prema njegovim rečima, manevri ruskih aviona mogu da izazovu taktički nesporazum koji bi mogao da dovede do incidenta.
Proteklih sedmica SAD su se nekoliko puta žalile na dejstva ruskih pilota nedaleko od američkih brodova i aviona koji se nalaze u međunarodnim vodama Baltičkog mora.
Pentagon je saopštio da je ruski borbeni avion „suhoj-27“ presreo američki „RC-135“.

DODATNE SNAGE ZA BALTIK NATO razmatra uspostavljanje rotacionih kopnenih snaga u zemljama Baltika i Poljske, izjavio je Karter.
On je naveo da saveznici razmatraju mogućnost slanja četiri bataljona, što je oko 4.000 vojnika.
To su dodatne snage pored 4.200 vojnika koje će SAD, kako su odlučile, uputiti u istočnu Evropu u februaru sledeće godine.
Ministarstvo odbrane Rusije je tim povodom saopštilo da ruski avioni uvek lete u skladu s međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.
U Štutgartu je juče funkciju vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu preuzeo general Kertis Skaparoti, dosadašnji komandant američkih snaga u Južnoj Koreji.
On je tu funkciju preuzeo od američkog generala Filipa Bridlava, koji ju je obavljao od maja 2013. godine.
ZVATI PUTINA, A ONDA PUCATI VEROVATNI predsednički kandidat republikanaca na sledećim izborima rekao je u komentaru koji se odnosi na dve situacije iz prethodnih dvadesetak dana, kada su ruski vojni avioni preletali ili presretali američke vojne letelice, da bi predsednik SAD prvo trebalo da „pozove Vladimira Putina da to reši“, ali da postoji trenutak u kom treba i – zapucati! – Neki Obama, da kažemo predsednik, pozvao bi Putina, jer želite da obavite telefonski razgovor u takvim situacijama, i rekao bi: „Hej, učini nam uslugu, nemojte to da radite, spreči tog manijaka“ – rekao je Tramp. – Ali postoji tačka dokle možete da trpite.
Zovete Putina, ako to ne uspe, onda kada taj magarac krene ka vama, morate da pucate! Inače, Tramp bi još jedan veliki korak ka predsedničkoj nominaciji mogao da napravi u Indijani, gde su juče održani stranački izbori.

Ostavi poruku