VEČERAS posle 21 čas, pošto se prevrnu kutije i pobroje glasovi na 15 birališta na kojima se održavaju ponovljeni parlamentarni izbori, konačno će biti poznato ko sve ulazi u Skupštinu Srbije.
Ponovo će se glasati na pet biračkih mesta u Nišu (Medijana, Palilula i tri punkta u Panteleju), na po dva biračka mesta u Vranju i Jagodini i na po jednom biralištu u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Užicu, Kladovu i beogradskim opštinama Palilula i Novi Beograd.
Glavna dilema je da li će savez Dveri-DSS uspeti da preskoči cenzus od pet odsto, pošto toj listi na već obrađenom materijalu nedostaje jedan glas da bi dostigla magičnu crtu za ulazak u parlament.
Praktično, oni će morati da osvoje pet posto plus taj jedan nedostajući glas na „reprizi“ glasanja na biralištima gde je ukupno upisan 19.631 birač.
Ali od rezultata koalicije Dveri-DSS zavisi i raspored svih ostalih nemanjinskih lista u parlamentu.
Jer, ukoliko Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić uđu u Skupštinu, dobili bi 13 poslaničkih mesta. ŠTAB U DSS ZA razliku od izbornog dana 24. aprila, glavne stranke ne pripremaju posebne štabove za doček izbornih rezultata koji bi bili otvoreni i za medije. Zasada je jedino savez Dveri-DSS najavio organizovanje „reprize“ izborne noći u sedištu stranke koju vodi Sanda Rašković Ivić u Braće Jugovića.
Kako saznajemo, pored pripadnika „sedme sile“ pozvali su i ostale opozicione lidere da im se pridruže.
Automatski, naprednjaci bi sa 138 mandata, koliko imaju prema sadašnjem „preseku“ Republičke izborne komisije, spali na 131 poslanika, socijalisti sa 31 na 29, radikali sa 23 na 22, Dosta je bilo i DS sa 17 na 16, a SDS-LDP-LSV sa 14 na 13.

Predstavnici DS, pokreta Dosta je bilo i koalicije DSS-Dveri predali su juče Republičkoj izbornoj komisiji dva zahteva koja se odnose na uvid u gotovo sve izborne radnje na dan održavanja izbora.
Reč je o zahtevu za ostvarivanje prava na elektronski uvid birača u izvod iz biračkog spiska nakon održanih izbora, kao i zahtev za dostavljanje podataka, odnosno kopija dokumenata o procentu izlaznosti.
Kako smo saznali u vrhu RIK-a, o tim opozicionim zahtevima odlučivaće se tek kada počnu da teku rokovi za prigovore na ponovljene izbore.
Kao i uvek, birališta će biti otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 20 časova, kada zvanično prestaje da važi i „ponovljena“ predizborna tišina.

Ostavi poruku