NA ponovljene parlamentarne izbore na 15 biračkih mesta širom države u sredu do 18 časova izašlo je 6.920 birača ili 35,26 procenata.
Od konačnih rezultata na tim biralištima zavisiće i da li koalicija Dveri-DSS prelazi cenzus i kakav će biti sastav budućeg saziva Narodne skupštine.
Na pet biračkih mesta u Nišu (Medijana, Palilula i tri u Panteleju), na po dva birališta u Vranju, i Jagodini i na po jednom glasačkom punktu u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Užicu, Kladovu kao i u prestoničkim opštinama Palilula i Novi Beograd – do zaključenja ovog broja nisu zabeleženi incidenti niti ozbiljnije nepravilnosti.
Već od ranih jutarnjih časova evidentiran je manji odziv građana nego 24. aprila, čemu je doprinelo verovatno i glasanje tokom radnog dana.
Tako je, posmatračka misija „CRTA – građani na straži“ prva saopštila da je do 13 časova na svim otvorenim biralištima, gde je upisan 19.631 građanin, izašlo ukupno 17,8 odsto birača, odnosno 3.510 glasača.
Kako su izračunali, to je za sedam odsto manje nego na „premijernom“ glasanju na istim ovim mestima.
Na glasačkom mestu broj 22 na Novom Beogradu, u Mesnoj zajednici „Akademija“, do 15 časova svoje biračko pravo iskoristilo je oko 30 odsto građana, od ukupno 1.962, koliko ih je upisano. – Nije mi teško da ponovo dolazim na glasanje, a verujem da i moje komšije razumeju koliko je bitno da iskoristimo svoje glasačko pravo.
Nadam se da više neće biti nepravilnosti i da će biti otklonjene sve dileme – kaže nam Aleksandra Petrović, koju smo zatekli na jednom od dva biračka mesta u Beogradu.

IZNAD PROSEKA NAJVEĆE gužve bile su na jagodinskim biralištima.
Na biračkom mestu Ribnik, u kome se ponavljaju i republički i lokalni izbori, jer je član proširenog sastava Biračkog odbora razbio glasačke kutije, do 14.30 izlaznost je bila 42,02 odsto.
Prema rečima Zorice Radivojše, predsednice Gradske izborne komisije, izlaznost u Bresju, gde se glasa samo za republičke izbore, iznosi 38,31 odsto.
Na užičkom izbornom mestu u OŠ „Slobodan Sekulić“ glasanje je ponovljeno jer su 24. aprila pronađena dva listića više od broja birača koji su izašli na glasanje.
Tu je upisano 1.377 građana. – Sve teče mirno, bez problema, a izlasnost do 14 časova bila je 18,52 odsto, što je za oko 12 procenata manje nego na izborima pre deset dana – rekli su „Novostima“ članovi biračkog odbora.
Na pet biračkih mesta u Nišu, do 14 sati glasalo je 17,9 odsto od ukupno upisanih 9.750 birača.
I ovde su izbori poništeni zbog viška glasačkih listića.
I na tri biračka mesta u Vranju glasalo se bez incidenata.
Najveći broj upisanih birača glasao je na biračkom mestu 24 u školi „Dositej Obradović“, gde je 24. aprila prekinuto glasanje jer je komisija primetila da je jedan čovek uneo zaokružen glasački listić na biračko mesto. – Izašao sam ponovo na glasanje jer smatram da mi je to obaveza.
Ono što se desilo 24. aprila je prava bruka i zbog toga mi nije bilo teško da i danas glasam – kaže Tihomir Ajdinović, koga smo zatekli na biračkom mestu broj 24. OČEKIVAN ODZIV OČEKIVANO je da odziv na ponovljenim izborima bude manji nego 24. aprila.
Nije faktor samo to što je radni dan, nego ni većina stranaka koje su iznad cenzusa nisu motivisane da pozivaju glasače na birališta.
Ukoliko ostane ovakva izlaznost, listi Dveri-DSS biće potrebno oko 300-400 glasova da ulazak u parlament i verujem da će dobiti mandate – kaže za „Novosti“ Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a.

Ostavi poruku