Pokrajinska izborna komisija (PIK) je na današnjoj sednici utvrdila konačne rezultate izbora od 24. aprila za poslanike u Skupštinu Vojvodine, u kojoj će sedeti poslanici sa devet lista.
Prema navodima sa sajta PIK-a, lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ osvojila je 44,48 odsto glasova, što je ukupno 63 skupštinska mandata.

Druga po redu je koaliciona lista Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije (JS) i Patriotskog pokreta Srbije, koja je osvojila 8,86 odsto glasova, odnosno 12 mandata.

Po deset mandata imaju liste „Za Vojvodinu rada i znanja Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić“, koja je osvojila 7,24 odsto glasova, i lista „dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, koja je imala 7,66 odsto glasova.

Lista „Nenad Čanak – Liga socijaldemokrata Vojvodine – digni glavu“ osvojila je 6,43 odsto glasova, odnosno devet poslaničkih mandata.

Sledeća lista je „Dosta je bilo – Saša Radulović“ sa 5,54 odsto glasova i sedam mandata, a nakon nje i „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, sa osvojenih 4,88 odsto glasova i šest mandata.

U pokrajinskom parlamentu sedeće i poslanici liste „Mađarski pokret za autonomiju – dr Tamaš Korhec – DZVM – Aron Čonka“ sa osvojenih 1,71 odsto glasova i dva mandata, kao i Zelena stranka sa 1,14 odsto glasova i jednim poslaničkim mandatom.

Komisija je na današnjoj sednici donela i Rešenje o prestanku prava na članstvo u proširenom sastavu PIK-a predstavnicima izbornih lista.

Aktuelni predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ima rok od tri dana da objavi datum održavanja konstitutivne sednice na kojoj će biti izabran novi predsednik, potpredsednici i sekretar pokrajinske skupštin.

Pastor je ranije za Radioteleviziju Vojvodine (RTV) izjavio da očekuje da će ceo proces konstituisanja nove vlade biti završen i pre isteka zakonskih rokova.“Posle te prve konstitutivne sednice će verovatno brzo uslediti nova sednica na kojoj će biti doneta odluka o pokrajinskoj vladi, i nakon toga će ona biti i konstituisana“, rekao je Pastor.

Ostavi poruku