Francuska preti da će odbaciti veliki sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Evropske unije, uz ocenu da je suviše naklonjen američkim firmama i da je verovatno osuđen na propast. Loši znaci sve više opterećuju Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije (TTIP), kako se zove sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i EU koji obuhvata pola svetske privrede.
Predsednik Fransoa Oland rekao je danas da Francuska „nikad neće prihvatiti“ otežavajuće okolnbosti za njenu poljoprivredu i kulturu u zamenu za bolji pristup američkim tržištima. „Zato u ovoj fazi Francuska kaže ne“, rekao je Oland na konferenciji o levičarskoj politici. Ranije danas francuski ministar trgovine Matijas Fekel rekao je za radio Europe-1 da su „pregovori potpuno blokirani“ i da je najverovatnija opcija da se prekinu.
On je insistirao na tome da mora da se uvedu bolje zaštite za poljoprivredu i za životnu okolinu i dodao da Francuska ne može da potpiše sporazume kako se sada predlažu. „Evropa daje mnogo… a zauzvrat dobija vrlo malo“, rekao je on. Portparol američkog trgovinskog predstavništva Trevor Kinkejd rekao je da je sporazum uzajamno koristan i da se rešavaju razlike u stavovima dve strane. „Uvereni smo da smo na putu da dobijemo TTIP visokog standarda koji odražava interese i demokratske vrednosti i SAD i EU, i predstavlja zdravorazumsko unapređenje našeg postojećeg ekonomskog odnosa“, rekao je Kinkejd danas. Evropski zvaničnici su zauzeli tvrđe stavove pošto je Grinpis juče objavio 248 stranica tajnih dokumenata o pregovorima u kojima se navode, kako tvrdi ta nevladina organizacija za zaštitu okoline, negativne posledice TTIP-a na okolinu i zdravlje.
Glavni evropski pregovarač rekao je da su zaključci Grinpisa pogrešni, a Kinkejd je rekao da njihova tumačenja zavaravaju i da su ponekad pogrešna.
Međutim, pregovarač EU Injacio Garsija Bersero rekao je juče da ostaju velike nesuglasice između dve strane posle 13. runde pregovora prošle nedelje. Američka izborna kampanja komplikuje pregovore i čini se sve manje verovatnim da će predsednik Barak Obama moći da postigne sporazum pre nego što napusti predsedničko mesto u januaru iduće godine.
Francuska i neke evropske zemlje s bogatom poljoprivrednom tradicijom posebno su zabrinute zbog američkih propisa koji daju veću slobodu trgovini genetski modifikovane hrane, živinom ispranoj u hloru i govedini tretiranoj hormonima.
Francuska takođe želi da zaštiti subvencije za njenu filmsku industriju strahujući od moguće dominacije bogatog Holivuda.
Zaključivanje sporazuma planirano je za ovu godinu, ali su razlike, kako se čini, suviše velike da bi se premostile do kraja 2016.
Kritičari sporazuma upozoravaju da bi on ugrozio zaštitu potrošača i ekološke standarde, kao i da otvara mogućnost da multinacionalne kompanije osporavaju zakone jedne države pred nekim arbitražnim sudom.

Ostavi poruku