Naslovna Svijet Papa Franja pozvao na veće poštovanje prema ženama

Papa Franja pozvao na veće poštovanje prema ženama

0

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je danas na veće poštovanje prema ženama u svim delovima sveta i bolje vrednovanje njihove uloge u društvu. „Doprinos žena čovečanstvu je neprocenjiv, naročito kada je u pitanju porodica, ali nije dovoljno da to samo primimo k znanju“, rekao je papa na španskom jeziku u svojoj redovnom mesečnom obraćanju video-porukom.
On je dodao da društvo mora osuditi seksualno nasilje nad ženama i ukloniti sve prepreke za njihovo potpuno uključivanje u društveni, politički i privredni život. „Poštovanje i uvažavanje žena i njihove ključne uloge u društvu mora biti prioritet u svim zemljama sveta“, rekao je papa.
Državni sekretar Svete stolice, kardinal Pjetro Parolin, predstavio je novu verziju mesečnog dodatka vatikanskog dnevnog lista Oservatore romano posvećenog ženama u Katoličkoj crkvi i ocenio da se njihov glas mora slušati u trenucima posebno važnim za Crkvu.
Urednica dodatka je istoričarka Lučeta Skarafija, koja je tokom zasedanja sinoda Rimokatoličke crkve o porodici u oktobru prošle godine oštro kritikovala odsustvo učešća žena u crkvenim debatama.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version