Naslovna Srbija Mandate sutra deli 19.631 birač!

Mandate sutra deli 19.631 birač!

0

POSLE deset dana izborne konfuzije, prebrojavanja glasova, optužbi između vlasti i opozicije za krađu i neregularnosti, sutra uveče trebalo bi da bude poznato koje će sve liste ući u novi saziv Narodne skupštine.
Ta odluka u rukama je 19.631 birača, na 15 birališta u Srbiji, na kojima se, zbog nepravilnosti, ponavlja glasanje.
Republička izborna komisija najverovatnije će sutra, do 22 sata, saopštiti poslednje preliminarne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, a konačni će biti poznati do 8. maja, pod uslovom da ne bude novih propusta na biračkim mestima.
Najveća zagonetka je hoće li koalicija Dveri-DSS, posle reprize glasanja, preći cenzus.
Oni se trenutno nalaze 0,75 odsto glasa od cenzusa.
Glasanje će biti ponovljeno na pet biračkih mesta u Nišu (Medijana, Palilula i na tri biračka mesta u Panteleju), na po dva biračka mesta u Vranju i u Jagodini i na po jednom biračkom mestu u Bačkoj Topoli i u Sremskim Karlovcima.
Izjašnjavaće se ponovo i upisani u birački spisak na po jednom punktu u Užicu, Kladovu, u beogradskoj Paliluli, kao i u Novom Beogradu. u „Službenom glasniku“ juče je počelo štampanje ukupno 19.729 glasačkih listića sive boje.
Izborna tišina, u kojoj nema kampanje, slanja političkih poruka, javnih skupova i deljenja propagandnog materijala, trajaće do zatvaranja 15 birališta u 20 sati.

Bojan Klačar, iz CeSID-a, kaže nam da je teško očekivati da će odziv na ponovljenim izborima premašiti 56 odsto, koliki je bio u „redovnom“ terminu, 24. aprila: – Bez obzira na neku vrstu „referendumske atmosfere“ koja se stvorila, zbog klackalice sa cenzusom na kojoj su Dveri-DSS, na ponovljenim izborima izlaznost je uglavnom manja, jer nema kampanje i birači su slabije motivisani.
Na to treba dodati i da izbori padaju na radni dan, a nemali broj građana spojiće praznike s vikendom – objašnjava Klačar. ZA REPRIZU 2.500 DINARA Republička izborna komisija donela je i Odluku o naknadi troškova sprovođenja ponovljenog glasanja.
Prema tom dokumentu, članovima i koordinatorima radnih tela RIK u gradovima i opštinama gde se izbori ponavljaju, pripada jednokratna naknada u iznosu od po 2.500 dinara.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version