NjUJORK – Američki tabloid Njujork post objavio je tekst u kome insinuira da požari u četiri pravoslavne svetinje na tri kontinenta nisu bili slučajnost, kao i da imaju veze sa kanonizacijom Alojzija Stepinca protiv koje se bori Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Postavlja se, međutim, pitanje, na koji način su sa Stepincem povezane ruska pravoslavna crkva, u čijem manastiru Valan je takođe izbio jedan od požara, ili makedonska crkva u Sidneju koja je takođe izođe izgorela na Uskrs.

Njujork post je visokotiražni, ali i često kritikovan tabloid zbog senzacionalističkog pristupa i objavljivanja neproverenih informacija.

Tabloid ove tvrdnje temelji na rečima bivšeg ambasadora i srpskog akademika Dušana Batakovića, sa kojim je i Blic pokušao da stupi u kontakt kako bi proverio ove navode.
Naime, kako tvrdi tabloid, nakon požara koji su zahvatili pravoslavne svetinje na tri kontinenta, „postoji strah da su ovi nemili događaji bili dobro isplanirani napadi upereni ka pravoslavnoj veri“.

Iako iz policije Njujorka tvrde da požar koji je zadesio Sabornu crkvu Sveti Sava na Menhetnu nije sumnjiv, članovi pravoslavne zajednice ipak smatraju suprotno, navodi list.
Sa druge strane,i šef njujorških vatrogasaca ponovo je za Njujork post da je „situacija postala veoma sumnjiva“.

Oni ističu da su svi požari podmetnuti u znak odmazde zbog blokiranja kanonizacije Stepinca, navodi tabloid, pozivajući se na izjavu akademika Dušana Batakovića.“Previše je crkava spaljeno, da bi se to nazvalo nesrećnim slučajevima.
Veoma je sumnjivo i čudno da su se svi požari desili na dan Uskrsa, najvećeg pravoslavnog praznika.
Mislim da nije isključen neki vid terorističkog napada“ , rekao je za Njujork post Dušan Bataković, srpski diplomata i istoričar, nekadašnji ambasador, koji je sada direktor Balkanološkog instituta SANU u Beogradu.

Poslednjih šest meseci srpska crkva poziva papu Franju da ne izvrši spornu kanonizaciju.
Uprkos protestima hrvatske crkve, papa je odložio odluku, i sad postoji dosta nakupljenog besa – ističe Bataković, međutim, Njujork post ne navodi na koji način je ova tvrdnja povezana sa samim požarima u četiri pravoslavne svetinje.

Beri Lituči, direktor Istraživačkog instituta za Jasenovac, rekao je Njujork Postu da je bombardovan pozivima zabrinutih članova pravoslavne zajednice.“To je velika tragedija koja utiče na sve u srpskoj zajednici“, rekao je Lituči.

Ostavi poruku