Fort Vejn – Donald Tramp je dodao još jednu kontroverzu svojoj izbornoj kampanji – govoreći o ekonomiji, rekao je da „Kina siluje SAD i da to mora pod hitno da prestane“. „Ne možemo da dozvolimo da Kina nastavi da siluje našu zemlju, to je tačno ono što oni rade“, rekao je Tramp u Fort Vejnu u Indijani.
Tramp, kome ovo nije prvi put u životu da govori o „kineskom silovanju“, ali jeste u kampanji, istakao je da na globalnom tržištu Kina „ubija“ američku privredu i da ima daleko veći izvoz od konkurencije. „Mi ćemo to da preokrenemo.
Imamo svoje karte, ne zaboravite.
Mi smo kao kasica prasica koju neko pljačka.
Ali mi imamo prave karte, mi imamo moć“, rekao je Tramp.
Milijarder je rekao i da nije ljut na Kinu, već je optužio aktuelnu administraciju SAD da je „nesposobna u spoljnoj politici“.
Tramp je ipak optužio Kinu da manipuliše na valutnom tržištu i tako svoj izvoz čini konkurentnijim.
Kako ističe CNN, Trampova odela i kravate se šiju u Kini.
Američki tajkun koji će verovatno biti kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima nedavno je, islažući spoljnopolitičke planove, rekao da će se truditi da uz „čvrstu ruku“ poboljša odnose sa Kinom i Rusijom. „Kina poštuje snagu i time što smo im dozvolili da nas ekonomski iskorišćavaju smo izgubili njihovo poštovanje“, rekao je Tramp. Izvor: B92

Ostavi poruku